Patiëntenvereniging HOOFD-HALS voor mensen geraakt door hoofd-halstumoren

Zuurstoftoediening en verzorging

Levensreddende app gelanceerd

September 2015

App redt levens 

Mensen met halsstoma juist beademd

Als iemand beademd wordt,dan gebeurt dat normaal gesproken via de neus en mond. Bij mensen met een halsstoma, een tracheostoma, is die methode zinloos. Bij veel zorgverleners is dit niet bekend en dat kan fatale gevolgen hebben. Daarom heeft de NSvG (nu opgegaan in Patiëntenvereniging HOOFD-HALS) in samenwerking met artsen een gratis app ontwikkeld waarmee patiënten in geval van nood hulpverleners kunnen wijzen op de juiste manier van beademen enverzorgen.

De app is ontwikkeld na alarmerende signalen van patiënten. Mevrouw van der Zanden: ‘toen de ambulance kwam, plaatste de verpleegkundige een mondkapje over de neus en mond van mijn man. Gelukkig kon ik net op tijd voorkomen dat hij de maag van mijn man zou opblazen. Op mijn aanwijzingen is het mondkapje toen over de stoma in de hals geplaatst en kon de zuurstof de longen binnenstromen.’ 

Het aantal mensen met een halsstoma is niet groot, dat maakt de kans klein dat een hulpverlener er regelmatig mee te maken krijgt. Daardoor schiet niet alleen de kennis over beademen te kort, ook hoe een halsstoma verzorgd moet worden, is meestal onbekend. De patiëntenvereniging NSvG voor stembandlozen (nu Patiëntenvereniging HOOFD-HALS) en de Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren bieden de app gratis aan voor Android en Apple-gebruikers. Rob Burdorf, voorzitter van de vereniging HOOFD-HALS: “we vinden het heel belangrijk dat zorgverleners weten hoe ze mensen meteen halsstoma op de juiste wijze moeten beademen. Daarom roepen we hen op de app te downloaden.”

Via de app en op de website www.tracheostoma.nl is stap voor stap te zien hoe je iemand met een halsstoma beademt, hoe het stoma verzorgd moet worden en wat je kan doen in geval van bijvoorbeeld hyperventilatie of verdrinking. In Nederland hebben ca. 2500 mensen een halsstoma.

 

 

Wat er mis kan gaan bij het beademen van iemand met een halsstoma

Film van Chris Houtman