Patiëntenvereniging HOOFD-HALS voor mensen geraakt door hoofd-halstumoren

Vraag en antwoord

Kijk of je het antwoord op jouw vraag hier kunt vinden. In het menu links vind je vragen en tips voor gelaryngectomeerden en in zijn algemeenheid voor hoofd-halskankerpatiënten. Vind je niet wat je zoekt? Neem dan contact op met het Infocentrum 

Roken en drinken

Een vraag die door veel mensen wordt gesteld betreft de oorzaak van kanker. Roken of alcohol hoeft niet de oorzaak te zijn van het ontstaan van kanker. Het is een complexe ziekte waar veel factoren aan bijdragen. Zeker is dat wie de diagnose kanker in het hoofd-halsgebied krijgt, beter af is met het stoppen van roken en het stoppen of minderen van het gebruik van alcohol. Ook op korte termijn heeft dit voordelen.

Het Trimbos-instituut heeft nieuwe online trainingen ontwikkeld en geoptimaliseerd voor mensen die kanker hebben (gehad). U kunt aangeven niet helemaal te willen stoppen met drinken, maar u te willen beperken tot een maximum aantal glazen. In de training om te stoppen met roken wordt ingegaan op de functie van ontspanning en steun die roken voor veel mensen heeft. Het zijn trainingen die helemaal zelfstandig en gratis online zijn te volgen, zonder begeleiding en weinig tijd kosten. Voor veel mensen kan het een laagdrempelige aanvulling zijn op het bestaande zorgaanbod.