Skip to content

Een handicap of ziekte levert vrijwel altijd een stapeling van kosten op. U betaalt bij voor medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen, extra kleding, reiskosten, dieetvoeding en nog veel meer. Een deel van die kosten kunt u terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. Maak gebruik van de aftrek van zorgkosten!

Zet uw zorgkosten eerst op een rijtje

Hebt u kosten bij de verschillende onderdelen? Zorg er dan voor dat u de gegevens hierover overzichtelijk in een map bewaart. U vult bij elke post in de aangifte namelijk alleen het totaalbedrag in. Maar de Belastingdienst kan u wel om een onderbouwing vragen. Kunt u die niet leveren, dan zal de inspecteur de aftrek niet accepteren.

Het drempelbedrag voor specifieke zorgkosten in 2019 is afhankelijk van uw drempelinkomen en of u een fiscale partner hebt. Zie Drempelbedrag 2019

Doet u als fiscale partners samen aangifte? Tel dan uw uitgaven en de uitgaven van uw fiscale partner bij elkaar op en vul telkens het totaalbedrag in.

Geneeskundige hulp

Het gaat hier om kosten voor medische en paramedische zorg, inclusief tandartskosten.

Reiskosten ziekenbezoek

Voor bezoek aan een (voormalige) huisgenoot die minstens 10 km verderop verpleegd wordt. Reisde u per openbaar vervoer of met een taxi, dan zijn de kosten volledig aftrekbaar. U moet dan wel de bonnetjes bewaren! Nam u de auto, dan geldt een standaardtarief van € 0,19 per kilometer.

Medicijnen op doktersvoorschrift

Het gaat om geneesmiddelen en verbandmiddelen, op voorschrift van een erkende arts.

Hulpmiddelen

Denk aan steunzolen, elastische kousen en prothesen (waaronder ook bruggen die een tandarts aanbrengt), aanpassingen aan een auto, fiets of ander vervoermiddel.

Vervoerskosten door ziekte of invaliditeit

Denk vooral aan ziekenvervoer voor bezoeken aan artsen of andere behandelaars.

Extra uitgaven voor kleding en beddengoed

U mag de kosten voor (het wassen van) kleding en beddengoed onder de volgende voorwaarden aftrekken, als die kosten een rechtstreeks gevolg zijn van ziekte of invaliditeit.De ziekte duurt of gaat waarschijnlijk minimaal 1 jaar duren.

Afschrijvingen op uitgaven voor een rolstoel, scootmobiel of woningaanpassing

Een aflopende regeling die alleen nog geldt als de aanschaf vóór 2014 heeft plaatsgevonden.

Extra gezinshulp

Het gaat bij deze post alleen om extra particuliere huishoudelijke hulp of persoonlijke ondersteuning.

Dieet op voorschrift van een dokter of diëtist

U kunt alleen een dieet opvoeren dat genoemd worden in de dieetlijst van de Belastingdienst. En alleen als u dit dieet volgt op voorschrift van een arts of een erkende diëtist.

Uitvoeriger informatie over deze aftrekmogelijkheden en een stappenplan voor het invullen van de gegevens bij de elektronische aangifte vindt u hier.

Back To Top