Skip to content

‘Mevrouw, het is niet goed met u. Uit het biopt is gebleken dat er sprake is van een kwaadaardige tumor aan de linkerzijde van uw tong. U moet zo snel mogelijk contact opnemen met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.’ Aldus de kaakchirurg die ik had bezocht omdat ik een verdikking aan de onderkant van mijn tong voelde. Zo begon een periode van vijftien jaar, waarin de kanker succesvol werd bestreden met operaties, chemotherapie en bestraling. Later werden veel operatieve ingrepen noodzakelijk om de gevolgen van de bestraling, zoals een kaakbreuk, zo goed mogelijk te behandelen.

In 52 korte verhaaltjes, heb ik mijn ervaringen van al die jaren beschreven waarin zowel de zwaarte van de behandelingen als ook de steun van dierbaren aan bod komen. Tijdens het schrijven werd ik mij ervan bewust waar ik nog wel van kan genieten, waardoor ik ook nu mijn leven als heel waardevol ervaar.

Rieny Verberne (1947) was aanvankelijk onderwijzeres in Amstelveen. Na drie jaar besloot zij te veranderen van richting. Ze studeerde psychologie aan de V.U. in Amsterdam. Daarna volgde zij de opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeute. Als zodanig startte zij een vrijgevestigde praktijk aan huis. Zij hield van haar werk. Samen met haar cliënten trachtte zij hun klachten te begrijpen door naar de bron te zoeken en te zoeken naar oplossingen of naar een betere manier van omgaan. Vaak werden familieleden betrokken. Als zij in 2005 tongkanker krijgt probeert zij ook zelf zo goed mogelijk haar ziekte en behandelingen te ondergaan en verdragen. Veel steun in de lange jaren die volgden ontving zij van haar man en dochter en van familie en vrienden.

Het schrijven over dit proces, waarin haar liefde voor het leven haar helpt moed te houden, heeft haar geholpen een nieuw en bevredigend evenwicht te vinden.

‘De andere kant. Kanker: Leven na overleven’ is in boekvorm en als e-book te bestellen.

Back To Top