Skip to content

In februari 2011 is bij het verwijderen van de lymfeklieren in mijn hals de tongzenuw aan de linkerkant beschadigd. Hierdoor is mijn tong gedeeltelijk verlamd. Bij het uitspreken van de letter R is dat vervelend, zeker als een woord ermee begint. Mijn logopediste adviseerde me een L te zeggen in plaats van en R, net als een Chinees. Dat mijn R het niet goed doet, valt veel meer op aan het begin van een woord, dan ergens middenin.

Ik probeer altijd bewust en rustig te praten, maar dat lukt niet altijd, zeker niet als ik op iemand reageer. Van nature mag ik graag een ad rem antwoord geven. Omdat ik nu wat minder goed verstaanbaar ben, krijg ik al gauw de vraag: ‘Wat zeg je?’ De lol is er vanaf als je het uit moet leggen. Daarom reageer ik nog maar zelden op die manier, maar dat mist natuurlijk niemand. Al hoor ik soms wel eens: ‘Wat ben je stil, Van der Hulst.’

Als ik veel moet praten, wordt na verloop van tijd mijn stem erg hees en is het moeilijker me verstaanbaar te maken. Een slokje warme koffie of thee kan dan wel helpen.

Soms spreek ik met consumptie

Heel vervelend is dat praten soms met vocht gepaard gaat, het zogenaamde spreken met consumptie. Dat gebeurt als ik net een slokje heb genomen en te snel ga praten, het vocht is dan nog niet echt weggeslikt. Ook loopt het water mij uit de mond als ik voorovergebogen sta en praat. En dat komt bij het biljarten nog wel eens voor. Tja, dan maar het biljart een keertje extra afdrogen…

Omdat ik geen gevoel meer heb in mijn tong, moet ik voorzichtig zijn met hete spijzen en dranken, want ik voel het pas bij het doorslikken.

Wim van der Hulst

Back To Top