Skip to content

Op het Infocentrum bereiken ons regelmatig vragen over de gevolgen van het coronavirus na een laryngectomie.

NB De antwoorden zijn verkregen via KNO artsen en beantwoord met de kennis die nu beschikbaar is.

Vraag 1 : het (streek) ziekenhuis wil mijn stemprothese niet vervangen, wat nu?

De PVHH heeft contact gezocht met de NVKNO en de NWHHT voor informatie over de wisseling van de stemprothese in deze “Coronatijd”.

Het antwoord van de NVKNO en de NWHHT:

Zoals alle procedures in de (bovenste) luchtweg betreft het wisselen van de stemprothese een hoog risico handeling en hiervoor zijn via de NVKNO leidraden en adviezen opgesteld. Met extra maatregelen door de medewerkers van het ziekenhuis kan een stemprothese gewisseld worden.
Als een patiënt COVID-19 verdacht is of klachten heeft die daarbij kunnen passen, is het advies niet te wisselen en tijdelijk met een plug te overbruggen totdat de ziekte (bovenste luchtweginfectie of Corona) over is.
Individuele ziekenhuizen kunnen hun eigen afwegingen maken of ze bepaalde zorg kunnen leveren. Het advies is om, als het streekziekenhuis geen prothesewissel kan/wil doen, met het behandelend centrum (dit is vaak het ziekenhuis waar u geopereerd bent) hierover contact op te nemen.

Voor vragen of advies is het Infocentrum bereikbaar 030-2321484 info@pvhh.nl

Vraag 2: Heeft een mondkapje nut ter voorkoming van besmetting als je een tracheostoma hebt?

De mens-op-mens-overdracht gaat via directe druppelinfectie (hoesten en niezen) en aerosolen (hele kleine druppeltjes) tijdens aerosolvormende handelingen zoals bepaalde operaties of handelingen in de luchtwegen. Een mondkapje is er om niet besmet te worden en anderen niet te besmetten. Wat betreft andere besmetten, zal dat bij gelaryngectomeerden via het stoma gaan. Wat betreft besmet worden, zal dit met de luchtstroom (aangehoest worden of inademen) gaan die bij gelaryngectomeerden anders is. Inademen is anders maar aanhoesten kan toch ook op de neus en mond. Niet voor niets dragen artsen die aerosolvormende handelingen verrichten een bril omdat anders de overdracht via de ogen kan gaan. Een mondkapje zal daarom minder belangrijk zijn bij een gelaryngectomeerde maar volgens mij wel waarde hebben.

Vraag 3 Is er iets bekend over hoe de corona test bij gelaryngectomeerden moet worden afgenomen?

Normaal gebeurt dat met een wattenstaafje in de neus en keel. Maar zou dat bij ons in het stoma moeten gebeuren? Neus en keel hebben misschien niet zoveel zin?
Zie bovenstaande. Neus en keel (via mond) lijken toch wel nuttig. Bij een gelaryngectomeerde is het waarschijnlijk het beste om opgehoest slijm via stoma te testen.

Back To Top