Skip to content

Informatie algemeen en specifiek voor mensen met een kwetsbare gezondheid
Over het coronavirus Het nieuwe coronavirus heet officieel SARS-CoV-2. Het kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Er bestaat nog geen vaccin tegen het huidige coronavirus.
Hoe kun je het virus als krijgen (en voorkomen)? Zoals iedereen die een virus krijgt: via direct contact en via druppeltjes in de lucht. Als iemand die het coronavirus heeft hoest of niest, komen besmette druppeltjes in de lucht. Als je die binnenkrijgt, bijvoorbeeld via ademhalen, dan kun je besmet raken. Het is vooral van belang om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken door:
1. hygiënemaatregelen in acht te nemen: – was de handen regelmatig, zie deze duidelijke instructie van het RIVM – niet met je handen aan je mond zitten, – hoest en nies in de binnenkant van de elleboog, – gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg. 2. mogelijke risicomomenten op contact met virus infecties te vermijden, door: – niet reizen naar gebieden waar het virus is vastgesteld, – niet op bezoek gaan bij mensen die recent (< 2 weken geleden) in gebieden zijn geweest waar het virus is vastgesteld, - niet op bezoek gaan bij mensen met klachten van koorts, hoesten en kortademigheid, - bezoek aan evenementen waar veel mensen zijn zoals concerten of beurzen vermijden. Mensen met een kwetsbare gezondheid, patiënten De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Mensen die al ziek zijn, zijn - waarschijnlijk net als bij influenza (maar zeker is dat niet) - kwetsbaarder voor het coronavirus dan gezonde mensen. Voor iedereen - gezond of patiënt - gelden dezelfde adviezen om infectie te vermijden. Het is belangrijk om vooral goed je handen te wassen. Want het virus wordt onder meer overgedragen via de handen, bijvoorbeeld als je een deurklink vastpakt. Je kunt ook handalcoholgel gebruiken na het handen wassen. Zolang er geen adviezen vanuit het RIVM komen om openbare ruimtes etc. te vermijden, is dat dus ook niet nodig. Het is belangrijk dat je als patiënt alert bent op (verergering van) klachten en als de klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land of regio zoals vermeld op de website van het RIVM. Neem bij koorts en luchtwegklachten, zoals hoesten of kortademigheid telefonisch contact op met je huisarts (niet langsgaan). Informeer uw huisarts of andere zorgverlener altijd over welke medicatie (naam en dosering) u gebruikt. De huisarts informeert de GGD, de GGD voert dan eventueel onderzoek uit naar besmetting. Actuele informatie voor longpatiënten is te vinden op www.longfonds.nl. Voor hartpatiënten is actuele informatie te vinden op www.hartstichting.nl.

Back To Top