Skip to content

Algemene informatie over zorgverzekeringen

Elk jaar rond november sta je weer voor de vraag: welke zorgverzekering kies ik? De keuze is er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden. Er komen steeds meer polissen en de vraag is dan: wat te kiezen? Wat past bij mij?

De laatste maanden van het jaar besteed je misschien liever aan andere dingen dan aan het lezen van polisvoorwaarden. Ons advies is om dat wel te doen. Zet eens op een rij wat voor jou belangrijk is.

  • Welke zorg denk je in het volgende jaar nodig te hebben? Soms kun je daar een inschatting van maken (fysiotherapie bijvoorbeeld). Ben je daar voldoende voor verzekerd?
  • Wil je je aanvullend verzekeren? Kijk dan goed welk pakket het beste bij jouw situatie past.
  • Kies je voor een zorgverzekeraar die jouw zorg inkoopt of voor een zorgverzekeraar die jouw zorgkosten vergoedt?
  • Maak je gebruik van een zorgverlener en wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Controleer dan of de verzekeraar van jouw keuze een contract heeft met deze zorgverlener.
  • Je krijgt premiekorting door de premie per jaar of per kwartaal te betalen.
  • Je bepaalt voor een deel zelf hoe jouw zorgverzekering eruitziet. Vergelijkingssites kunnen je ondersteunen bij het maken van jouw keuze.
  • Informatiekaart-Zorgverzekering-kiezen
  • De Patiëntenfederatie maakte een wegwijzer zorgverzekering kiezen

Er is veel informatie te vinden op internet.

Tip van een van onze leden

Wij ontvingen van een van onze leden de volgende tip:

Veel mensen die behandeld zijn voor hoofd-halskanker hebben last van een droge mond waar ze bijvoorbeeld mondgel voor gebruiken. De kosten voor de mondgel zijn in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar.

“ Graag breng ik onder de aandacht dat de kosten van speekselververvangende gel ( bijv. G.U.M Hydral 51 tubes) onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar zijn. Uit een try-out is naar voren gekomen dat de jaarlijkse kosten EUR 500 bedragen en deze kosten over de afgelopen 5 jaar in fiscaal aftrek zijn te brengen.
Deze aftrek leidt tot een teruggave inkomstenbelasting over de afgelopen 5 jaar.
De hoogte van de teruggave is afhankelijk van het belastingtarief in de inkomstenbelasting. “

Meer informatie is te verkrijgen via het Infocentrum.

Op de website van de belastingdienst vind je een overzicht van aftrekbare kosten bij ziekte of invaliditeit.

Verzekeringen en kanker via kanker.nl

Op de website van kanker.nl vind je informatie over kanker en allerlei vormen van verzekeringen. De informatie over kanker en zorgverzekeringen staat op Zorgverzekering en kanker | Kanker.nl

www.ikregelmijnzorggoed.nl

Dit is een site van de Rijksoverheid waar je allerlei informatie kunt vinden over zorgverzekeringen.
Zoals 45 vragen en antwoorden over zorgverzekeringen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord

www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg

Zorginstituut Nederland is een advies- en uitvoeringsorganisatie op het gebied van de gezondheidszorg. Het Zorginstituut is onderdeel van het ministerie van VWS. Hier vind je informatie over de zorg die verzekerd is vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet Langdurige Zorg (Wlz).

Zorgverzekeringen vergelijken

Er zijn verschillende websites waar je zorgverzekeringen kunt vergelijken en die ook meer algemene informatie geven over zorgverzekeringen en wijzigingen met ingang van een nieuw jaar. Hieronder een paar voorbeelden.

Daarnaast kun je natuurlijk informatie vinden op de websites van de zorgverzekeraars zelf.

www.zorgwijzer.nl

Ze zijn geen onderdeel van een zorgverzekeraar en voldoen aan de HON code, die staat voor betrouwbare informatie over gezondheidszorg.

www.independer.nl

Deze site is in 2018 overgenomen door de Persgroep.

www.consumentenbond.nl

Zorgvergelijker van de Consumentenbond.

Het Nationale Zorgnummer 0900 23 56 780 is een advieslijn voor de zorg en ondersteuning. Denk daarbij aan vragen over hulpmiddelen, werk, inkomen en uitkeringen.

Het Nationale Zorgnummer geeft advies, maar regelt de zorg niet voor mensen. Het betreft altijd advies op maat, want gevallen zijn nooit precies hetzelfde. Zo nodig zoeken de beleidsmedewerkers een kwestie uit of leggen ze een vraag voor aan onze juristen.

Het Nationale Zorgnummer voert zelf geen individuele processen, maar geeft wel advies bij complexe procedures. Ook houden ze bij welke kwesties er bij mensen leven. Deze kaarten ze aan bij de overheid of zorgverzekeraars.

Een enkele keer brengen ze individuele gevallen in de media om aandacht te vragen voor een bepaald probleem. Dit gebeurt uiteraard alleen wanneer mensen hieraan willen meewerken.

De PVHH is aangesloten bij Ieder(in)

Belangenbehartiging overleg met verzekeringsmaatschappijen

De zorgverzekeraars willen uit kostenoogpunt mensen die gebruik moeten maken van dieetpreparaten, stimuleren de goedkopere middelen te gebruiken.

Op zich is er niets mis met het proberen te beperken van de kosten, maar wij zien ook gevaren. Als de keuzevrijheid echt beperkt zou worden, kan dat erg vervelend zijn voor mensen: niet iedereen heeft immers dezelfde smaak. Je zult preparaat A maar niet lusten en het preparaat dat je wel lekker vindt, niet vergoed krijgen! En wat betekent dat voor de therapietrouw van deze persoon?

Voorlopig gaat men niet verder dan het voor de afnemer goedkoper maken van bepaalde preparaten door deze buiten beschouwing te laten bij het eigen risico van de klant. Ook Patiënten Vereniging HOOFD-HALS zit aan tafel bij de zorgverzekeraars om het patiëntenbelang goed in de gaten te houden.

Back To Top