Skip to content

Slokdarmkanker is kanker van de slokdarm. De medische term voor slokdarmkanker is oesofaguscarcinoom. In 2016 kregen ruim 2500 mensen in Nederland de diagnose slokdarmkanker. Slokdarmkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

De slokdarm zit tussen de mond en de maag. Als we ons voedsel doorslikken, komt dat door de keel via de slokdarm in de maag terecht. Lees meer over de slokdarm.

Problemen met het slikken of zakken van het eten kunnen op slokdarmkanker wijzen. Slokdarmkanker geeft meestal pas klachten als de tumor al flink gegroeid is. Vaak zijn er ook al uitzaaiingen. De prognose van uitgezaaide slokdarmkanker is niet goed. Er zijn twee veelvoorkomende vormen van slokdarmkanker: plaveiselcelcarcinomen en adenocarcinomen van de slokdarm. Ze ontstaan uit een ander celtype. Het paveiselcelcarcinoom wordt vaker hoger in de slokdarm gevonden, het adenocarcinoom lager in de slokdarm. Ook de behandeling kan verschillen.

Plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm

Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de plaveiselcellen van de slokdarm. Dit zijn de slijmvliescellen aan de binnenkant van de slokdarm. Meestal ontstaat een plaveiselcelcarcinoom in het bovenste en middelste deel van de slokdarm.

Adenocarcinoom van de slokdarm

Een adenocarcinoom ontstaat vrijwel altijd in het onderste gedeelte van de slokdarm, voor het begin van de maag. Vaak ontstaat een adenocarcinoom in de slokdarm uit een zogenaamde Barrett-slokdarm, een bepaalde afwijking in het slijmvlies van de slokdarm. Adenocarcinomen van de slokdarm komen veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Als een adenocarcinoom op de plaats zit waar de slokdarm de maag binnengaat, heet het een junctietumor of junctiecarcinoom. Een cardiatumor zit wat lager, hoog in de maag en is een maagtumor.

Hoe groeit een slokdarmtumor?

Er zijn enkele manieren waarop een tumor in de slokdarm kan groeien.

  • In de slokdarm zelf, naar boven of beneden via de slokdarmwand
  • Door de slokdarmwand heen. Zo komt de tumor aan de buitenkant van de slokdarm. Hij kan doorgroeien naar omringende weefsels of organen.
  • De tumor kan ook uitzaaien via bloed of lymfe

De stadiumindeling geeft aan hoe groot de tumor is en of hij is uitgezaaid.

Organen in de buikholte – slokdarm

Slokdarm en omliggende organen

Slokdarm – zijaanzicht

Symptomen

Slokdarmkanker geeft vaak pas klachten als de tumor er al een tijd zit en zich vaak ook al heeft uitgebreid. Daarom wordt slokdarmkanker bijna nooit vroeg ontdekt.

De kans op genezing is groter als de tumor wel vroeg ontdekt wordt. Daarom is het belangrijk om de symptomen van slokdarmkanker goed te herkennen.

De volgende klachten kunnen komen door slokdarmkanker:

Moeite met slikken

U kunt het gevoel hebben dat er een prop in uw keel zit bij het slikken. In het begin is dat alleen bij vast voedsel. Later kan het ook moeilijk worden om vloeibaar voedsel door te slikken.

Het eten blijft steken of wil niet door de slokdarm zakken

Meestal beginnen deze klachten met vast voedsel. Een ander woord wat artsen hiervoor gebruiken is passageklachten.

Afvallen

Als eten en slikken minder goed gaat, gaat u misschien vooral vloeibare dingen eten. In vloeibaar eten zitten meestal minder voedingsstoffen dan in vaste voeding. Hier kunt u door afvallen. Ook kunt u afvallen omdat u minder honger hebt of omdat de tumor veel energie gebruikt.

Vermoeidheid en duizeligheid

Als het slijmvlies van de slokdarm door de tumor beschadigd is, kunnen er kleine bloedingen in de slokdarm ontstaan. Hier merkt u vaak niks van. Wel kan bloedverlies uiteindelijk leiden tot bloedarmoede. Hierdoor wordt u moe en duizelig.

Zwarte ontlasting (zelden)

Als het slijmvlies van de slokdarm door de tumor beschadigd is, kunnen er kleine bloedingen in de slokdarm ontstaan. Zwarte ontlasting kan een teken zijn van bloedverlies in de slokdarm.

Het lastige aan sommige van deze symptomen is dat ze niet alleen bij slokdarmkanker voorkomen. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen van de slokdarm of de maag. Toch is het goed om naar uw huisarts te gaan als u geen verklaring van de klachten kunt vinden.

Bron

Back To Top