Skip to content

Op 16 december jl. werd Kasper van den Noort als eerste patiënt behandeld met stamcellen uit zijn eigen speekselklier. Dit moet ervoor zorgen dat zijn speekselklieren na behandeling weer gaan werken. De tekst van het volledige bericht van het UMCG vind je in bijgaande link naar het artikel.
https://www.umcg.nl/s/onderzoek-behandeling-stamcellen-eigen-speekselklier

Dit fantastische nieuws bracht nogal wat reuring teweeg bij onze lotgenoten. Stel je eens voor: Je bent recent of wat langer geleden behandeld, ondervindt dagelijks de beperkingen en de gevolgen van het hebben van minder of zelfs geen speeksel. En dan lees je ineens dat er misschien wel een mogelijkheid bestaat om dat te verhelpen en denk je: dat wil ik ook!

Hoe zit het nu precies?
Rob Coppes en zijn team doen al jaren onderzoek naar speekselklierstamceltransplantatie. De afgelopen vier jaar hebben ze de laatste stappen gezet naar het veilig en geschikt maken van de methode voor de patiënt. Een gebruikerscommissie van artsen, wetenschappers en een ervaringsdeskundige van de PVHH was bij deze fase betrokken.

Nu is het eindelijk zover: de eerste patiënt heeft zijn eigen opgekweekte stamcellen teruggeplaatst gekregen in zijn speekselklier. Het gaat hier om fase 1/2 van een studie die uit 3 fases bestaat. Fase 1/2 is de zogenaamde ‘proof of concept’-fase, waarin haalbaarheid en veiligheid worden onderzocht. In totaal zullen in de komende maanden 18 patiënten worden behandeld. Het gaat hier om nieuwe patiënten met een plaveiselcelcarcinoom afkomstig van het slijmvlies van de mond/keelholte, waarbij de tumor operatief wordt verwijderd. Hierbij wordt aan dezelfde kant ook de onderkaakspeekselklier verwijderd, waaruit de speekselklier stamcellen worden verzameld. Hierna wordt de patiënt bestraald. 4 weken na de bestraling worden dan de opgekweekte en dus onbestraalde stamcellen aan de patiënt teruggegeven. Het duurt zeker nog tot medio 2023 voordat er iets gezegd kan worden over het resultaat van de behandeling.

Bij een positief resultaat wordt daarna fase 3 opgestart, waarin wordt onderzocht hoe effectief de behandeling is in een patiëntengroep met tumoren op andere plaatsen waarbij ook de speekselklieren bestraald worden. Vervolgens worden er afhankelijk van het gevonden effect vervolgstudies gedaan.

Voor degenen die reikhalzend uitkijken naar verlichting door deze nieuwe behandeling geldt dat ze nog wel even geduld moeten hebben helaas. Pas als het bij patiënten werkt waar voorafgaand aan alle behandelingen cellen werden geoogst (proof of principle), kan verder worden onderzocht of en hoe dit zou kunnen werken bij patiënten die al behandeld zijn. Hiervoor zouden dan mogelijk stamcellen afkomstig van een andere speekselklier dan wel van een donor gebruikt kunnen worden.
In ieder geval geldt: het begin is er. Wie weet tot hoeveel moois deze ontwikkeling kan leiden.

Met Rob Coppes hebben we afgesproken dat hij ons op de hoogte houdt van de ontwikkelingen. Zodra er meer nieuws te melden is over dit onderzoek delen wij dat via onze website: www.pvhh.nl

Tenslotte:
Kasper van den Noort vertelde opgewekt dat hij zich prima voelt en gewoon lekker aan het werk is. Sinds een paar weken is hij namelijk alweer volledig aan de slag. De dag van de behandeling was de plek wat gevoelig, maar verder merkt hij er vooralsnog niets van.
Benieuwd hoe het Kasper verder vergaat? Hij zal erover vertellen in het februari-nummer van het Hoofd-Halsmagazine.

Tekst: Rob Coppes, UMCG/Bianca Kruize, PVHH
22 december 2022

Back To Top