skip to Main Content

Bij oorkanker zijn meerdere behandelingen mogelijk. Het ligt aan de ernst van de ziekte en de conditie van de patiënt welke behandeling de arts voorstelt.
Mogelijk behandelingen bij oorkanker zijn:

Operatie

De meeste mensen met oorkanker krijgen een operatie. Het doel van de operatie is om de tumor weg te halen en te genezen van de kanker.

Bij de operatie haalt de arts de tumor weg. Welk deel van het oor de arts gaat opereren, hangt af van de plek van de tumor. Daarbij probeert de arts zoveel mogelijk onderdelen van het oor te behouden.

Zitten er uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals, of bij de oorspeekselklier? Dan verwijdert de arts de lymfeklieren waar uitzaaiingen in zitten, maar ook de lymfeklieren daaromheen. Dit heet een lymfeklierdissectie. De arts kan deze operatie ook uit voorzorg doen. Het kan ook nodig zijn om de oorspeekselklier operatief te verwijderen.

Bestraling

Na de operatie is vaak nog een behandeling met bestraling nodig. Tijdens de behandeling komt de straling uit een bestralingstoestel. De bestraling gaat van buitenaf door de huid heen.
De radiotherapeut en radiotherapeutisch laborant bepalen nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar de patiënt wordt bestraald. Hiervoor maken ze een CT-scan en plaatsen ze enkele tatoeagepuntjes op de huid. Zo kunnen zij op het bestralingstoestel de juiste instelling makkelijker terugvinden.

Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie (targeted therapy) is een behandeling met medicijnen. De medicijnen werken heel gericht op de kankercellen. Ze kunnen de kankercellen doden, of het groeien van de kankercellen afremmen.

Controles tijdens en na de behandeling

Tijdens en na de behandeling van oorkanker is het gebruikelijk dat er regelmatig controles zijn. De controles kunnen in het ziekenhuis plaatsvinden, maar soms ook bij de huisarts. Hoe vaak de controles zijn, is per patiënt en situatie verschillend.

Bij een controle bezoek kijkt de arts:
• of de behandeling effect heeft
• of er bijwerkingen zijn
• of de kanker niet is teruggekomen

Een behandeling is niet verplicht

Het is nooit verplicht om een behandeling te volgen. Afzien van een behandeling kan altijd.

Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van oorkanker.

Back To Top
NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief