skip to Main Content

Bij keelkanker zijn meerdere behandelingen mogelijk. Welke behandeling de arts voorstelt, ligt aan de soort keelkanker, de ernst van de ziekte en de conditie van de patiënt. Het is ook mogelijk om af te zien van een behandeling.

Keelkanker is zeldzaam. Daarom vindt de behandeling plaats in een gespecialiseerd ziekenhuis. De meest voorkomende behandelingen van keelkanker staan hieronder genoemd.

Operatie

Een tumor in de keel kan weggehaald worden met een operatie. Het doel van de operatie is om te genezen van de keelkanker.

Tijdens de operatie verwijdert de arts de tumor en het weefsel eromheen. Zo is de kans het grootst dat alle kankercellen weg zijn. Soms moet de arts ook een stuk bot of huid verwijderen.

Er zijn verschillende operaties voor keelkanker. Het hangt van de plek en grootte van de tumor af welke operatie het meest geschikt is. Meestal is een ingrijpende operatie nodig. Na de operatie volgt vaak een nabehandeling met chemoradiatie, of met bestraling.

Bestraling

Bij keelkanker is bestraling (radiotherapie) een veelgebruikte behandeling. Je kunt op verschillende momenten van de behandeling bestraling krijgen. De bestraling kan helpen om te genezen van de keelkanker. Ook als genezing niet meer mogelijk is, kan bestraling helpen om klachten van de tumor te verminderen.

Tijdens de behandeling komt de straling uit een bestralingstoestel. De bestraling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut en radiotherapeutisch laborant bepalen nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek van de bestraling. U kunt bestraald worden met fotonen en protonen.

Chemotherapie

Bij keelkanker is een genezende behandeling met chemotherapie altijd samen met bestraling. Dit heet chemoradiatie (zie onder). Chemotherapie kan ook helpen bij uitzaaiingen, om de ziekte te remmen en klachten te verminderen.

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Meestal wordt chemotherapie via een infuus in een ader gegeven.

Na de behandeling volgt een rustperiode van enkele weken. Zo’n cyclus van behandeling en de rustperiode heet een chemokuur. Een behandeling bestaat meestal uit meerdere chemokuren.

Chemoradiatie

Chemoradiatie is een combinatie van chemotherapie en bestraling. De behandeling is bedoeld om te genezen van de keelkanker. Chemoradiatie kan als hoofdbehandeling, of na de operatie.

Chemoradiatie is een zware behandeling. Alleen mensen met een goede conditie krijgen het. Voor mensen met een minder goede conditie is er de mogelijkheid van bestraling samen met doelgerichte therapie.

Verwijdering van de halsklieren bij keelkanker (halsklierdissectie)

Een tumor in de keel zaait vaak als eerste uit naar de lymfeklieren in de hals. Is dit het geval, dan kan de arts de halklieren verwijderen. Dit heet een halsklierdissectie.

Hoeveel halsklieren de arts weghaalt, hangt af van het aantal uitzaaiingen en de precieze plaats. De arts kan deze operatie ook uit voorzorg doen.

Immunotherapie

Immunotherapie is bij keelkanker een optie als genezing niet meer mogelijk is. De immunotherapie kan de ziekte remmen en klachten verminderen. Het doel is verlenging van het leven en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Hierdoor ziet het afweersysteem de kankercellen als vreemde cellen, net zoals bacteriën en virussen. De afweercellen ruimen de kankercellen op. De behandeling werkt niet direct in op de tumor (zoals doelgerichte therapie), maar is gericht op het afweersysteem zelf.

Controles tijdens en na de behandeling

Tijdens en na de behandeling van keelkanker is het gebruikelijk dat je nog regelmatig op controle komt. De controles kunnen in het ziekenhuis maar soms ook bij de huisarts plaatsvinden. Hoe vaak er controles zijn is per patiënt en situatie verschillend.

Bij een controle bezoek kijkt de arts:

  • of de behandeling effect heeft
  • of er bijwerkingen zijn
  • of de kanker niet is teruggekomen

Een behandeling is niet verplicht

Het is nooit verplicht om een behandeling te volgen. Afzien van een behandeling kan altijd.

Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van keelkanker.

Back To Top
Wij zijn geraakt door hoofd-halstumoren maar nog steedsONS-SELFIE!

4 februari Wereldkankerdag

NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief