Bij keelkanker zit er een kwaadaardige tumor in de keel. De medische term voor keelkanker is farynxcarcinoom.
Cijfers over keelkanker
In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 850 mensen de diagnose keelkanker. De meeste patiënten zijn mannen tussen de 55 en 75 jaar.
Klachten bij keelkanker
Mensen met keelkanker hebben in het begin vaak onduidelijke klachten. Zoals keelpijn die niet vanzelf overgaat, moeite met slikken en opgezette klieren in de hals. Hierdoor wordt vaak pas laat duidelijk dat het om keelkanker gaat.
Risicofactoren van keelkanker
De belangrijkste risicofactoren voor keelkanker zijn roken, veel alcohol drinken en een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV).
Soorten kanker in de keel
Een keeltumor kan op verschillende plekken zitten: in het bovenste, het middelste of het onderste deel van de keel. Keelkanker zit het vaakst in het middelste deel. Dat is de mond-keelholte.
Uitgezaaide keelkanker
Bij de diagnose keelkanker hebben de meeste mensen al uitzaaiingen. De uitzaaiingen zitten meestal in de lymfeklieren van de hals. Ook kunnen er uitzaaiingen in andere organen zitten. Vaak is dat in de longen, de lever of de botten.
Bekijk de uitgebreide informatie over keelkanker.
Samenvatting
- Bij keelkanker zit er een kwaadaardige tumor in de keel.
- De belangrijkste oorzaken zijn:
- Roken
- Veel alcohol drinken
- Besmetting met het humaan papillomavirus (HPV)
- Klachten zijn in het begin vaak onduidelijk. Hierdoor wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt.
- Voor de diagnose doet de arts een kijkonderzoek en neemt hij of zij wat weefsel weg. Indien nodig zijn er aanvullende onderzoeken om uitzaaiingen op te sporen.
- Mogelijke bij keelkanker zijn:
- Operatie
- Bestraling
- Chemotherapie
- Chemoradiatie
- Immunotherapie