skip to Main Content

Bij neuskanker zijn meerdere behandelingen mogelijk. Het ligt aan de ernst van de ziekte en de conditie van de patiënt welke behandeling de arts voorstelt.

Mogelijk behandelingen bij neuskanker zijn:

Operatie

De meeste mensen met neuskanker krijgen een operatie. Het doel van de operatie is om de tumor weg te halen en te genezen van de kanker.

Bij de operatie haalt de arts zoveel mogelijk van de tumor weg. Bij een kleine tumor gebruikt de arts een laser, of een kijkoperatie via de neus. Wanneer dit niet mogelijk is, is een grotere operatie nodig. De arts haalt de tumor dan weg via een snee in de wang.

Soms moet de arts veel weefsel weghalen. Dan kan er een grote wond ontstaan. Vaak is dan een reconstructie nodig. De arts gebruikt dan weefsel van een andere plek in het lichaam om de wond dicht te maken.

Soms is een neusamputatie nodig. De arts haalt dan een deel van de neus weg, of de hele neus. De neusamputatie is een ingrijpende behandeling, die veel gevolgen heeft. Vooral voor het uiterlijk. Een neusprothese kan het ontbrekende deel van de neus opvullen.

Zitten er uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals? Dan verwijdert de arts de lymfeklieren waar uitzaaiingen in zitten, maar ook de lymfeklieren daaromheen. Dit heet een lymfeklierdissectie. De arts kan deze operatie ook uit voorzorg doen.

Bestraling

Na de operatie is vaak nog een behandeling met bestraling nodig. Tijdens de behandeling komt de straling uit een bestralingstoestel. De bestraling gaat van buitenaf door de huid heen.

De radiotherapeut en radiotherapeutisch laborant bepalen nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar de patiënt wordt bestraald. Hiervoor maken ze een CT-scan en plaatsen ze enkele tatoeagepuntjes op de huid. Zo kunnen zij op het bestralingstoestel de juiste instelling makkelijker terugvinden.

Chemoradiatie

Na de operatie van neuskanker kan de arts chemoradiatie voorstellen. Chemoradiatie is een combinatie van chemotherapie en bestraling. De chemotherapie maakt de kankercellen meer gevoelig voor de bestraling. Het doel van deze behandeling na de operatie is om achtergebleven kankercellen te doden.

Chemoradiatie is een zware behandeling. Alleen mensen met een goede conditie krijgen het.

Chemotherapie

Een behandeling met alleen chemotherapie (zonder bestraling) is bij neuskanker een behandeling als iemand niet meer beter kan worden. Het doel van de behandeling is om de ziekte af te remmen en klachten te verminderen.

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Meestal komt chemotherapie via een infuus in een ader het lichaam binnen.

Na de behandeling volgt een rustperiode van enkele weken. Zo’n cyclus van behandeling en de rustperiode heet een chemokuur. Een behandeling bestaat meestal uit meerdere chemokuren.

Controles tijdens en na de behandeling

Tijdens en na de behandeling van neuskanker is het gebruikelijk dat er regelmatig controles zijn. De controles kunnen in het ziekenhuis plaatsvinden, maar soms ook bij de huisarts. Hoe vaak de controles zijn, is per patiënt en situatie verschillend.

Bij een controle bezoek kijkt de arts:

  • of de behandeling effect heeft
  • of er bijwerkingen zijn
  • of de kanker niet is teruggekomen

Een behandeling is niet veplicht

Het is nooit verplicht om een behandeling te volgen. Afzien van een behandeling kan altijd.

Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van neuskanker.

Back To Top
NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief