skip to Main Content

Neuskanker en de behandeling ervan is voor veel mensen heel belastend. Het kan grote gevolgen hebben, en klachten veroorzaken op de lange termijn. Die klachten kunnen lichamelijk zijn, maar ook psychisch. De ziekte kan veel invloed hebben op je dagelijks leven.

Bij mensen met neuskanker komen deze gevolgen vaak voor:

Problemen met ruiken en proeven

Bij neuskanker kan iemand minder goed gaan ruiken. Bij minder kunnen ruiken, proeven mensen vaak ook minder.

Het kan dan lastig zijn om genoeg te blijven eten. Het is wel belangrijk dat degene voldoende voeding binnen krijgt. Dan gaat het herstel van de ziekte ook beter.

Veranderingen in het uiterlijk

Door de behandeling van neuskanker kan het uiterlijk veranderen. Dit kan invloed hebben op het zelfbeeld en op het dagelijks leven.

Na de operatie en de bestraling kunnen er littekens ontstaan. De littekens kunnen pijn doen of jeuken. De littekens kunnen ook dikker en harder worden, of aan de onderste huidlaag gaan vastkleven.

Na een grote operatie is soms een neusprothese nodig. Hierdoor kan de vorm van de neus anders zijn na de operatie. Een speciale prothesemaker maakt een neus die past bij de vorm en kleur van het gezicht van de patiënt.

Lymfoedeem

Bij neuskanker kan er lymfoedeem optreden. Dan ontstaat er een zwelling in de hals, of in het gezicht. Dit gebeurt vaak als de lymfeklieren in de hals beschadigd of verwijderd zijn. Ze kunnen het lymfevocht dan niet meer goed afvoeren.

Vermoeidheid

Vermoeidheid na kanker komt veel voor. Ook bij mensen met neuskanker. Dat kan door de ziekte zelf komen, maar ook door de behandeling. Als de vermoeidheid er 6 maanden na de behandeling nog is, heet het chronische vermoeidheid. Bespreek met de arts wat te doen valt aan vermoeidheid.

Emoties en angst

Kanker gaat samen met veel emoties. Bijvoorbeeld onzekerheid over de toekomst, of angst voor pijn of voor terugkeer van de kanker. Bespreek deze angst met de arts. Ook emoties zijn goed om te bespreken en vaak is ook hier iets aan te doen.

Pijn

Neuskanker kan pijnklachten geven. Er kunnen veel oorzaken zijn voor de pijn. Bespreek dit met de arts. Vaak is er iets aan te doen.

Vind hulp bij neuskanker

Bespreek met de arts of verpleegkundige wat er aan de klachten te doen is. Verschillende zorgverleners kunnen extra begeleiding bieden. Zowel in als buiten het ziekenhuis. Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met kanker.

Bekijk de uitgebreide informatie over de gevolgen van neuskanker. Of vind hulp tijdens en na neuskanker.

Back To Top
NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief