skip to Main Content

Bij speekselklierkanker zijn meerdere behandelingen mogelijk. Het ligt aan de soort speekselklierkanker, de ernst van de ziekte en de conditie van de patiënt welke behandeling de arts voorstelt.

Mogelijk behandelingen bij speekselklierkanker zijn:

Operatie

Bij speekselklierkanker stelt de arts meestal een operatie voor. Tijdens de operatie verwijdert de arts de speekselklier waar de tumor in zit. Zo is de kans het grootst dat alle kankercellen weg zijn. Voor de ingreep is een narcose nodig.

Is de kanker uitgezaaid naar de lymfeklieren in de hals? Dan is een operatie van de halsklieren nodig. De arts verwijdert dan de lymfeklieren uit de hals. Dat kunnen de lymfeklieren links of rechts zijn, of allebei de kanten.

Bestraling

Na de operatie is vaak nog bestraling nodig. Tijdens de behandeling komt de straling uit een bestralingstoestel. De bestraling gaat van buitenaf door de huid heen.

De radiotherapeut en radiotherapeutisch laborant bepalen nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar de patiënt wordt bestraald. Hiervoor maken ze een CT-scan en plaatsen ze enkele tatoeagepuntjes op de huid. Zo kunnen zij op het bestralingstoestel de juiste instelling makkelijker terugvinden.

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Meestal wordt chemotherapie via een infuus in een ader gegeven.

Na de behandeling volgt een rustperiode van enkele weken. Zo’n cyclus van behandeling en de rustperiode heet een chemokuur. Een behandeling bestaat meestal uit meerdere chemokuren.

Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie (targeted therapy) is een behandeling met medicijnen. De medicijnen werken heel gericht op de kankercellen. Ze kunnen de kankercellen doden, of het groeien van de kankercellen afremmen.

Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Hierdoor ziet het afweersysteem de kankercellen als vreemde cellen, net zoals bacteriën en virussen. De afweercellen ruimen de kankercellen op. De behandeling werkt niet direct in op de tumor (zoals doelgerichte therapie), maar is gericht op het afweersysteem zelf.

Controles tijdens en na de behandeling

Tijdens en na de behandeling van speekselklierkanker zijn er regelmatig controles. De controles kunnen in het ziekenhuis maar soms ook bij de huisarts plaatsvinden. Hoe vaak er controles zijn, is per patiënt en situatie verschillend.

Bij een controle bezoek kijkt de arts:

  • of de behandeling effect heeft
  • of er bijwerkingen zijn
  • of de kanker niet is teruggekomen

Een behandeling is niet verplicht

Het is nooit verplicht om een behandeling te volgen. Afzien van een behandeling kan altijd.

Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van speekselklierkanker.

Back To Top
NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief