skip to Main Content

Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Kanker en de behandeling ervan hebben vaak grote invloed op het dagelijks leven. Niet alleen op het lichaam, maar ook op de geest. De behandeling van speekselklierkanker heeft vaak gevolgen, soms voor de rest van het leven.

Bij mensen met speekselklierkanker komen deze gevolgen vaak voor:

Zenuwschade aan het gezicht

Speekselklierkanker kan de aangezichtszenuw beschadigen. De aangezichtszenuw zorgt voor het bewegen van de spieren in het gezicht. Als de zenuw beschadigd is, zijn bepaalde onderdelen van het gezicht minder goed of niet meer bewegen.

Bij de operatie probeert de arts de zenuwschade te repareren. Hoe goed dat mogelijk is, hangt af van hoe erg de zenuw beschadigd is, en van de vorm van de tumor. De arts kan aangeven wat de verwachtingen zijn.

Veranderd uiterlijk

Door de behandeling van speekselklierkanker kan het uiterlijk behoorlijk veranderen. De vorm van het gezicht kan veranderen. Ook kan de nek smaller worden.

Vaak zijn er ook littekens in het gezicht. Dingen die hierbij kunnen helpen zijn: littekenmassage, een siliconenpleister en een tatoeage.

Syndroom van frey

Na een operatie aan de oorspeekselklier krijgen sommige mensen last van het syndroom van Frey. Bij dit syndroom krijgt degene een rode, zweterige wang als hij of zij eten ziet en/of ruikt. Het gaat om de plek waar eerst de speekselklier zat. Niet iedereen heeft daar evenveel last van. De arts kan het syndroom van Frey behandelen met botox.

Problemen met eten en drinken

Veel mensen met speekselklierkanker hebben problemen met voeding. Eten en drinken zoals iemand gewend is, lukt soms niet meer. Dat kan heel ingrijpend zijn. De problemen met eten en drinken kunnen door de tumor zelf komen, maar ook door de behandeling.

Bespreek deze klachten met de arts of verpleegkundige. Zij kunnen tips geven en eventueel een verwijzing geven voor aanvullende zorg of hulp.

Lymfoedeem

Door de behandeling van speekselklierkanker kan de patiënt last krijgen van lymfoedeem. Bij lymfoedeem ontstaat er een zwelling in de hals. Dit gebeurt vaak als de lymfeklieren in de hals verwijderd zijn. Ze kunnen het lymfevocht dan niet meer goed afvoeren.

Er zijn verschillende dingen die iemand zelf kan doen om het risico op lymfoedeem kleiner te maken. Als dat niet genoeg helpt, zijn er ook behandelingen tegen lymfoedeem.

Problemen met praten

Ook kan de patiënt problemen krijgen met praten. Soms kan degene zijn of haar gezicht en mond minder goed bewegen, of zijn spieren en zenuwen beschadigd die nodig zijn om te praten. De klachten zijn vaak tijdelijk, maar kunnen soms blijvend zijn. Als er problemen zijn met praten, kan een logopedist helpen dit te verbeteren.

Vermoeidheid

Vermoeidheid na kanker komt veel voor. Ook bij mensen met speekselklierkanker. Dat kan door de ziekte zelf komen, maar ook door de behandeling. Als de vermoeidheid er 6 maanden na de behandeling nog is, heet het chronische vermoeidheid. Bespreek met de arts wat te doen valt aan vermoeidheid.

Emoties en angst

Kanker gaat samen met veel emoties. Bijvoorbeeld onzekerheid over de toekomst, of angst voor pijn of voor terugkeer van de kanker. Bespreek deze angst met de arts. Ook emoties zijn goed om te bespreken en vaak is ook hier iets aan te doen.

Veranderingen in het seksleven

Door kanker kan het seksleven anders worden dan voorheen. Bijvoorbeeld omdat de mond en tong minder goed te bewegen zijn, de hals en schouders stijf zijn of omdat door chemotherapie dingen anders ruiken.

Bij deze gevolgen is de communicatie met de partner erg belangrijk. Een open gesprek over wat er anders is, wat wel prettig is en wat niet (meer), kan helpen het seksleven weer op te pakken.

Vind hulp bij speekselklierkanker

Verschillende zorgverleners kunnen extra begeleiding bieden. Zowel in als buiten het ziekenhuis. Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met kanker.

Bekijk de uitgebreide informatie over de gevolgen van speekselklierkanker. Of vind hulp tijdens en na speekselklierkanker.

Back To Top
NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief