skip to Main Content

Bij strottenhoofdkanker zijn meerdere behandelingen mogelijk. De meeste mensen met strottenhoofdkanker krijgen een operatie, of bestraling met of zonder chemotherapie.

Het ligt aan de ernst van de ziekte en de conditie van de patiënt welke behandeling de arts voorstelt. Het is ook mogelijk om af te zien van een behandeling.

Operatie (laryngectomie)

Bij een laryngectomie haalt de chirurg meestal het hele strottenhoofd weg. Na de operatie ademt en spreekt de patiënt door een opening in de hals, een tracheostoma. Hierdoor moet de patiënt opnieuw leren praten. Een tracheostoma is blijvend.

Bij de operatie verwijdert de arts meestal ook een aantal lymfeklieren in de hals. Dit heet een halsklierdissectie. Soms moet de arts ook de schildklier of een deel ervan verwijderen.

Tracheotomie

Een tumor in de keel kan een deel van de luchtpijp afsluiten. De patiënt kan het hierdoor benauwd krijgen.

Een tracheotomie kan dit verhelpen. Bij deze operatie maakt de arts een sneetje in de hals tot aan de luchtpijp. Zo kan de lucht uit de luchtpijp naar buiten. Hij of zij plaatst een buisje om de luchtpijp open te houden. Dit heet een canule.

De arts haalt het strottenhoofd niet weg. Wanneer de canule niet meer nodig is, haalt de arts die uit de keel. De snee groeit weer dicht en de patiënt kan weer gewoon ademen.

Bij een laryngectomie verwijdert de arts het strottenhoofd. Dan is de opening aan de hals (de tracheostoma) de enige luchtweg.

Bestraling en/of chemoradiatie

De arts kan bestraling geven wanneer de tumor klein is. Hierdoor kan het geluid van de stem veranderen.

Na een operatie volgt misschien nog een aanvullende behandeling met bestraling. Soms is dat in combinatie met chemotherapie. Dit heet chemoradiatie. Chemoradiatie kan als behandeling ook een operatie vervangen.

En de arts kan bestraling inzetten als genezen niet meer mogelijk is. Met deze bestraling hoopt hij of zij de klachten van de tumor te verminderen of te voorkomen.

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door het lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Bij strottenhoofdkanker wordt chemotherapie vaak ingezet om de ziekte te remmen of klachten te verminderen. De arts schrijft dit vaak voor bij uitzaaiingen.

Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Bij strottenhoofdkanker kan immunotherapie de ziekte remmen en klachten verminderen.

Immunotherapie wordt vaak ingezet als chemotherapie niet meer werkt. Ook moet er een kans zijn dat de kankercellen gevoelig zijn voor de immunotherapie. Daarvoor is eerst onderzoek van de kankercellen in het laboratorium nodig.

Een behandeling is niet verplicht

Het is nooit verplicht om een behandeling te volgen. Afzien van een behandeling kan altijd.

Back To Top
Wij zijn geraakt door hoofd-halstumoren maar nog steedsONS-SELFIE!

4 februari Wereldkankerdag

NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief