skip to Main Content

Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Kanker en de behandeling ervan hebben vaak grote invloed op het dagelijks leven. Niet alleen op het lichaam maar ook op de geest. De behandeling van strottenhoofdkanker heeft vaak gevolgen, soms voor de rest van het leven.

Leven met een tracheostoma

Een laryngectomie verandert het leven voor altijd. Na de operatie staan de mond en keel niet meer in verbinding met de luchtpijp. Ademen gaat via de tracheostoma. Dit is de opening van de luchtpijp in de huid in de hals.

Gevolgen van een tracheostoma:

  • Met een tracheostoma is niet alleen de ademhaling anders. Er zijn ook veranderingen met ruiken en hoesten. Verder kunnen patiënten benauwd zijn, meer slijm ophoesten en meer boeren en winden laten.
  • Na een operatie voor strottenhoofdkanker (laryngectomie) heeft de patiënt geen stembanden meer. Maar ook zonder stembanden is het mogelijk om te leren praten. Daarvoor krijgt de patiënt spraakrevalidatie.
  • Praten zonder stembanden heet ‘de tweede stem’. De meeste mensen kunnen na de laryngectomie opnieuw leren spreken. Met de tweede stem kunnen ze zich goed verstaanbaar maken.
  • Een tracheostoma moet je schoon houden en de opening moet groot genoeg zijn om bij inspanning niet benauwd te raken. Daarvoor zijn hulpmiddelen beschikbaar. Daarnaast zijn er filters om de luchtpijp en longen te beschermen.
  • Eten en drinken na de behandeling is anders. Omdat de patiënt door de neus ademt, smaakt het eten anders. Meestal komt na een tijdje de smaak terug. Ook slikken kan moeilijker gaan. Bij problemen met het eten kunnen een diëtist en/of een logopedist helpen. Een diëtist geeft advies over passende voeding en een logopedist helpt met adviezen over slikken en houding.
  • Na een laryngectomie is goede mondverzorging belangrijk. Dit houdt de kans op ontstekingen en (schimmel)infecties zo klein mogelijk.
  • Douchen en in bad gaan is mogelijk met een tracheostoma. Hier zijn een aantal hulpmiddelen voor. Dat is bijvoorbeeld een douchebeschermer of een speciale snorkel. Hetzelfde geldt voor zwemmen.
  • Neem in het buitenland altijd een laryngectomie-paspoort mee. Het is belangrijk dat buitenlandse hulpverleners op de hoogte zijn.

Lees verder via kanker.nl/strottenhoofdkanker

Back To Top
NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief