skip to Main Content

Bij strottenhoofdkanker ontstaat een tumor in het strottenhoofd. Het strottenhoofd ligt aan de voorkant van de hals, onder de keelholte.

In het strottenhoofd zit de splitsing van de ademweg (luchtpijp) en de voedselweg (slokdarm). Het bekendste onderdeel van het strottenhoofd zijn de stembanden. Hierboven ligt het strotklepje. Meestal ontstaat de tumor op de stembanden, soms erboven of eronder.

Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 650 mensen de diagnose strottenhoofdkanker. Daarvan is het grootste deel man. De ziekte komt meestal voor bij mensen boven de 50 jaar.

Klachten bij strottenhoofdkanker

In het weefsel van het strottenhoofd kunnen veranderingen optreden die kunnen leiden tot strottenhoofdkanker. Deze weefselveranderingen heten voorstadia. Een constant gevoel van irritatie van de stembanden kan een teken zijn van zo’n voorstadium. Wordt u hier niet voor behandeld, dan kan dit strottenhoofdkanker worden.

Heeft u keelklachten die langer dan 3 weken aanhouden, ga dan naar uw huisarts. Hij zal u lichamelijk onderzoeken en zo nodig doorverwijzen voor verder onderzoek.

Oorzaken van strottenhoofdkanker

Roken is de belangrijkste risicofactor voor strottenhoofdkanker. Ook het drinken van meer dan 1 glas alcohol per dag vergroot de kans op het krijgen van deze kanker. Roken en alcohol samen zijn een nog grotere risicofactor.

Uitzaaiingen van strottenhoofdkanker

Strottenhoofdkanker zaait vooral uit naar de lymfeklieren in de hals. Soms kunnen via het bloed uitzaaiingen in andere organen ontstaan. Bijvoorbeeld in de longen.

Samenvatting

 • Bij strottenhoofdkanker ontstaat een tumor in het strottenhoofd. Meestal ontstaat de tumor op de stembanden, soms erboven of eronder.
 • Per jaar krijgen ongeveer 650 mensen in Nederland te horen dat ze strottenhoofdkanker hebben. De ziekte komt vooral voor bij mannen boven de 50 jaar.
 • Strottenhoofdkanker kan klachten geven, zoals heesheid die niet vanzelf overgaat, pijn in de keel, moeite met slikken en een benauwd gevoel.
 • De belangrijkste oorzaak van strottenhoofdkanker is roken. Ook het drinken van alcohol geeft een grotere kans op deze ziekte. Roken en alcohol samen zijn een nog grotere risicofactor.
 • Er zijn verschillende onderzoeken nodig om te kunnen bepalen of er sprake is van strottenhoofdkanker. Zoals een kijkonderzoek (laryngoscopie), een biopsie, scans en onderzoek naar de lymfeklieren in de hals.
 • Bij strottenhoofdkanker zijn meerdere behandelingen mogelijk. De meeste mensen met strottenhoofdkanker krijgen een operatie, of een bestraling met of zonder chemotherapie (chemoradiatie).
 • Bij de operatie haalt de chirurg meestal het hele strottenhoofd weg. Na de operatie ademt en spreekt de patiënt door een opening in de hals: een tracheostoma. Een tracehostoma verandert het leven voor altijd.
 • Na de operatie zijn er geen stembanden meer. Met spraakrevalidatie leert de patiënt opnieuw praten, met een spraakprothese of met slokdarmspraak. Dit heet ‘de tweede stem’.

Lees verder via kanker.nl/strottenhoofdkanker


I gebied boven stembanden (supraglottis) II stemspleet (glottis) III gebied onder stembanden (subglottis) A. strotklepje (epiglottis) (illustratie: KWF). B. valse stembanden C. ware stembanden of stemplooien D. keelholte E. luchtpijp F. slokdarm (illustratie: KWF).

Symptomen

De symptomen die optreden zijn afhankelijk van de plaats van de tumor.

Tumor boven de stembanden

Deze tumor kan verschillende keelklachten veroorzaken:

 • een droge of rauwe keel of keelpijn. Dit lijkt op het gevoel van een visgraat in de keel en dit kan toenemen bij het slikken.
 • het gevoel van een brok in de keel of het gevoel ergens ‘tegenaan’ te slikken.
 • u verslikt zich vaak
 • de slijmproductie in de keel is toegenomen

Tumor op de stembanden

Op deze plek geeft de tumor als eerste klacht heesheid die niet overgaat. Zelfs bij heel kleine tumoren treedt al heesheid op. Hierdoor wordt deze vorm van strottenhoofdkanker meestal vroeg ontdekt.

Tumor onder de stembanden

Deze tumor veroorzaakt in eerste instantie hoestklachten. Groeit de tumor door naar de stembanden, dan kan heesheid optreden.

Naar de huisarts

Heesheid betekent dit lang niet altijd dat u strottenhoofdkanker heeft. Heesheid komt bij allerlei aandoeningen voor. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als u langer dan 3 weken hees blijft. Dit geldt ook voor de andere klachten die hierboven genoemd staan.

Bron

Back To Top
NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief