skip to Main Content

Marjolein Assenbroek is 57 jaar en woont samen met haar man in Wassenaar. Ze heeft 3 kinderen en werkt als ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse zaken.

Marjolein liep al lang rond met klachten zoals oorpijn, keelpijn, hees en slecht slikken. Daarnaast ze voelde zich ziek. Ruim 10 maanden ging ze van de huisarts naar de KNO arts, vervolgens naar de kaakchirurg en tot slot naar de neuroloog. Maar er werd niets gevonden Er werd geopperd dat het een burn-out zou zijn of wellicht de overgang. Ze kon inmiddels niet meer werken, eten of praten. Ze voelde zich echt ziek. Na 10 maanden ontdekt ze zelf een bobbel onder haar tong Dit bleek uiteindelijk een grote tumor onder de tong. De tumor was HPV gerelateerd.

Een HPV-infectie is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Veel wisselende seksuele contacten en orale seks zijn risicofactoren voor HPV-gerelateerde keelkanker. Recente Amerikaanse studies laten zien dat HPV-gerelateerde keelkanker vaker lijkt voor te komen dan HPV-gerelateerde baarmoederhalskanker. Verder zijn patiënten met deze vorm van keelkanker vaker man dan vrouw, hebben een relatief goede gezondheid en roken en/of drinken niet overmatig. Keelkanker ontstaat in het achterste deel van de keel, tong of keelamandelen.

Een operatie was niet mogelijk, de tumor was al te groot. Ze is 35 keer bestraald en heeft 7 cisplatin chemokuren gehad. Inmiddels is de tumor weg. HPV gerelateerde tumoren zijn over het algemeen goed te behandelen. Als je wordt bestraald in het hoofd-hals gebied moet je een soort masker op tijdens de bestraling waarmee je wordt vastgeklikt aan de behandeltafel. Dit zorgt ervoor dat je hoofd tijdens het bestralen niet kan bewegen. Dat voelt beklemmend. Haar zoon had een bandje met muziek gemaakt zodat ze wist hoelang het nog duurde waardoor het beter te verdragen was.

Marjolein heeft veel restklachten van de behandeling: Ze heeft smaakverlies, verslikt zich vaak, heeft pijn in de mond, schildklierproblemen en heeft vaak geen energie. Ze heeft het gevoel dat ze met een anker achter zich aanloopt.
Marjolein vindt het jammer dat ze weinig gehoor krijgt bij de artsen voor deze restklachten. Ze heeft het gevoel dat de artsen allang blij zijn dat de tumor weg is. Met de rest moet ze leren leven. Wel is Marjolein blij met de patiëntenvereniging omdat ze veel praktische adviezen krijgt. Ze vindt vooral veel steun in de privé facebookgroep.

Afbeelding Van Marjolijn Met Quote "3 Weken Pijn Bij Het Slikken. Dat Gaat Wel Over. Dacht Ik."
Back To Top
NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief