skip to Main Content

Zwemmen is voor gelaryngectomeerden zonder hulpmiddelen onmogelijk. Voor het ademhalen heb je een larkel (zwemcanule) nodig. Je kunt als je die aansluit op de mond ademen via de neus of toepassen als snorkel.
Veel gelaryngectomeerden die zich eraan waagden, ervaren het zwemmen als iets weldadigs.

Larkel Instructie:

Zwemmen is voor gelaryngectomeerden mogelijk met een speciaal hulpmiddel: een larkel (zwemcanule). Deze larkel is nodig om adem te halen.
Veel gelaryngectomeerden die zich eraan waagden, ervaren het zwemmen als iets weldadigs.
Zwemmen met een larkel leer je onder begeleiding van ervaren larkelinstructeurs. Een larkel moet worden aangemeten. Het leren zwemmen met de larkel is niet moeilijk, maar vergt wel instructie en oefening. Daarvoor kun je terecht in Bunschoten en Nijverdal. De larkel is alleen verkrijgbaar via de larkelinstructeur. Veel zorgverzekeraars vergoeden het hulpmiddel.
In zwembad De Duker in Bunschoten wordt u geholpen met instructie en de bevestiging van uw larkel en kunt u op eigen gelegenheid zwemmen. In het Ravijn in Nijverdal wordt u geholpen met instructie en de bevestiging van uw larkel en wordt gezwommen onder leiding van een professionele zweminstructrice in de vorm van gymnastiek en baantjes zwemmen.

Zwemmen voor alle leden van de PVHH

Juist voor mensen die behandeld zijn in het hoofd-halsgebied is zwemmen een goede therapie om de spieren in de hals soepel te houden.
In het Ravijn in Nijverdal kunnen alle leden van de PVHH (dus niet alleen mensen met een laryngectomie1) onder leiding van een professionele zweminstructrice lessen volgen in de vorm van gymnastiek en baantjes zwemmen. Er wordt gezwommen in borstdiep water met een temperatuur van ongeveer 30 graden. De partners zijn van harte welkom om ook mee te doen.
Lotgenotencontact
Na afloop van het zwemmen is er gelegenheid is om gezellig bij te kletsen en ervaringen en tips uit te wisselen. Ook de partners zijn daarbij van harte welkom.

COVID 19
In juni 2021 starten we het zwemmen weer op met de ervaren larkelzwemmers en de zwemmers die niet gelaryngectomeerd2 zijn. We verwachten na de zomer te kunnen starten met mensen waarbij de larkel nog moet worden aangemeten.
Meer weten? Een keertje meedoen? Neem contact op met het Infocentum info@pvhh.nl, 030-2321483 of de een van de contactpersonen

ZWEMCLUBS

Locatie Bunschoten

Zwembad De Duker
Bikkersweg 96
3752 WV Bunschoten

Elke 3e zaterdag van de maand van 12.00 uur – 13.00 uur

Nadere informatie:
Mevr. M. Schogt – Hoorneman
telefoon : 0172 57 14 27 of 06 55 70 62 51
E-mail : dschogt@ziggo.nl

Locatie Nijverdal

Zwembad Het Ravijn
Piet Heinweg 16
7441 GZ Nijverdal
Het zwemmen in Nijverdal is zowel voor mensen die met een larkel willen (leren) zwemmen na een laryngectomie1 als voor mensen die een andere vorm van hoofd-hals kanker hebben( gehad). Het zwemmen is goed voor je conditie en je kan ook heerlijk ontspannen. Wij bieden les in de vorm van gymnastiek en baantjes zwemmen.
In principe elke eerste en derde donderdag van de maand van 13.30 uur – 15.00 uur.

Nadere informatie:
Dhr. A. Stuut
telefoon : 06 13770153
E-mail : stuut@kpnplanet.nl

Back To Top
NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief