skip to Main Content

Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Kanker en de behandeling ervan hebben vaak grote invloed op het dagelijks leven. Niet alleen op het lichaam, maar ook op de geest. De behandeling van lipkanker heeft vaak gevolgen, soms voor de rest van het leven.

Bij mensen met lipkanker komen deze gevolgen vaak voor:

Problemen met praten

Door een tumor op de lip en de behandeling ervan kunnen er problemen met praten ontstaan. De klachten zijn vaak tijdelijk, maar kunnen soms ook blijvend zijn. De arts kan vaak van tevoren niet aangeven of er problemen met praten ontstaan, en hoe erg ze zullen zijn. Een logopedist kan helpen het praten te verbeteren.

Een ander uiterlijk

Door de behandeling van lipkanker kan het uiterlijk veranderen. Na de behandeling zijn er vaak littekens op de lip en rondom de mond. De littekens kunnen jeuken of pijn doen. De littekens kunnen ook dikker en harder worden, of aan de onderste huidlaag gaan vastkleven. Hierdoor kan het gezicht stijf worden. Littekenmassage kan hierbij helpen.

Zoenen en seksualiteit

Lipkanker en de behandeling ervan kunnen invloed hebben op het seksleven en op intimiteit. Tijdens of na de behandeling van kanker hebben veel mensen minder zin in seks.

Na de behandeling moeten veel mensen opnieuw ontdekken en ervaren wat op seksueel gebied kan en wat fijn is. Dat kost tijd, misschien meer tijd dan verwacht.

De huisarts kan advies geven bij seksuele klachten of problemen en vragen beantwoorden. Bij lipkanker is verstandig te wachten met tongzoenen en orale seks totdat de wonden genezen zijn.

Problemen met eten

Sommige mensen met lipkanker hebben problemen met voeding. Eten en drinken zoals iemand gewend is, lukt soms niet meer. Dat kan heel ingrijpend zijn. De problemen met eten en drinken kunnen door de tumor zelf komen, maar ook door de behandeling. Een diëtist kan dan helpen.

Lymfoedeem

Door de behandeling van lipkanker kan er lymfoedeem optreden. Bij lymfoedeem ontstaat er een zwelling in de hals of in het gezicht. Bij klachten van lymfoedeem is het belangrijk dit te melden aan de arts of verpleegkundige. Die kan een verwijzing geven naar een deskundige op het gebied van lymfoedeem.

Vind hulp bij lipkanker

Verschillende zorgverleners kunnen extra begeleiding bieden. Zowel in als buiten het ziekenhuis. Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met kanker.

Bekijk de uitgebreide informatie over de gevolgen van lipkanker. Of vind hulp tijdens en na lipkanker.

Back To Top
Wij zijn geraakt door hoofd-halstumoren maar nog steedsONS-SELFIE!

4 februari Wereldkankerdag

NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief