Skip to content

Hoofd-halskanker staat in de top 10 van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Elk jaar krijgen ongeveer drieduizend Nederlanders de diagnose Hoofd-halskanker. Ondanks de ernst van deze ziekte en de toename van het aantal patiënten is deze ziekte nog altijd relatief onbekend. Daarom vindt van 21 t/m 25 september de Make Sense Campagne plaats. De campagne is erop gericht het grote publiek bekender te maken met de symptomen van Hoofd-halskanker en het ‘1-voor-3 schema. Een tijdige diagnose is namelijk van levensbelang.

Herkennen symptomen

Om mensen te helpen bij het herkennen van de symptomen, hebben experts vanuit heel Europa het ‘1-voor-3 schema’ opgesteld. Wanneer 1 van de volgende klachten langer dan 3 weken aanhoudt, is het nodig om een afspraak met een (huis)arts te maken:

Oplettanol

Bij veel van de symptomen van hoofd-halskanker, zoals keelpijn of aanhoudende heesheid, denken mensen niet direct aan Hoofd-halskanker. Met huismiddeltjes of zelfzorgmedicijnen wordt getracht de klachten te verminderen. Daarom introduceren we dit jaar het middel tegen hoofd-halskanker: Oplettanol. Oplettendheid is namelijk het beste ‘middel’ voor een tijdige diagnose van Hoofd-halskanker.

Via het schap van de drogist vragen we met een opvallende medicijnverpakking aandacht voor Hoofd-halskanker. De bijsluiter geeft meer informatie over het belang van oplettendheid en het 1-voor-3 schema. Bij de introductie van ons fictieve medicijn in de winkel van Boots op het stationsplein in Utrecht vroegen we het winkelend publiek naar hun reactie.

Oplettendheid redt levens. Deze mensen weten waarom.

Ben Bosboom

In april 2010 werd Ben (60) voor het eerst geconfronteerd met een klein plekje op zijn tong. Vier weken later ging hij onder het mes en bleek het gaatje te zijn uitgegroeid tot een tongtumor

Bekijk of lees het verhaal van Ben

Nicky

Twee jaar geleden ontstond bij Nicky (48) een afwijkende plek in het tandvlees boven haar voortanden.

Bekijk of lees het verhaal van Nicky

Ellie Hopman

Verpleegkundige en maatschappelijk werkster Ellie Hopman (68) was voor een controle bij de longarts toen de rode kleur van haar stembanden voor het eerst opviel.

Bekijk of lees het verhaal van Ellie

Over hoofd-halskanker

Hoofd-halskanker omvat tumoren in het hoofd-halsgebied, met uitzondering van de hersenen of de ogen. Er zijn meer dan dertig gebieden binnen het hoofd en het halsgebied waar zich kanker kan ontwikkelen.

Hoofd-halskanker staat in de top 10 van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Elk jaar krijgen ongeveer drieduizend Nederlanders de diagnose Hoofd-halskanker te horen. Hoofd-halskanker komt de helft zo vaak voor als longkanker, maar twee keer zo vaak als baarmoederhalskanker.

Ondanks de ernst van deze ziekte en de toename van het aantal patiënten is deze ziekte nog relatief onbekend. Dat is zorgwekkend, want door de onbekendheid wordt de diagnose nog te vaak laat gesteld. Zestig procent van de patiënten heeft bij diagnose reeds een vergevorderd stadium. Meer dan de helft van deze patiënten overlijdt binnen vijf jaar. Bij de patiënten die in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd is er echter sprake van een overlevingskans van tachtig tot negentig procent. Grootste risicofactoren zijn roken, alcohol en het humane papilomavirus (HPV).

Initiatiefnemers make sense campagne

De Make Sense Campagne is een initiatief van de Europese Vereniging voor Hoofd-halskanker (EHNS: European Head and Neck Society) In Nederland organiseert de Patiëntenvereniging HOOFD-HALS (PVHH), de Nederlandse Werkgroep voor Hoofd-Hals Tumoren (NWHHT) en de Paramedische Werkgroep voor Hoofd-Hals Tumoren (PWHHT) deze bewustwordingscampagne.

De Make Sense Campagne wordt mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Merck B.V., MSD, AstraZeneca en Brystol-Myers Squibb. De subsponsoren zijn MDS B.V.en Atos Medical

Vragen of opmerkingen? Neem contact op met de patiëntenvereniging.

Voorgaande edities

De Make Sense Campagne is een jaarlijks terugkerende campagne. De voorgaande Nederlandse edities:

2019

2018

2017

2016

Back To Top