Skip to content

Lach het niet weg

Klachten aan mond of hals worden vaak niet serieus genomen. “Het zal wel meevallen.” “Kijk het nog maar even aan.” “Het gaat vanzelf wel over.” Toch wijzen symptomen als spanning in je bovenkaak, verdikking in de hals, heesheid die niet overgaat of blaasjes in de mond jaarlijks bij drieduizend Nederlanders op hoofd-halskanker. Een zeer ingrijpende diagnose. Ga dus op tijd naar de huisarts en lach het niet weg.

De campagne was een groot succes. Download de resultaten Make Sense Campagne 2023 hier

Wees er op tijd bij

Neem klachten die kunnen wijzen op hoofd-halskanker serieus. Dat is de boodschap van de Make Sense-campagne “Lach het niet weg”. We willen mensen bewuster maken van de symptomen van hoofd-halskanker en ze wijzen op het 1-voor-3-schema: ga naar je (huis)arts als je een van de klachten langer dan drie weken hebt. Er op tijd bij zijn is namelijk van levensbelang.

1-voor-3-schema

Europese experts op het gebied van hoofd-halskanker hebben het 1-voor-3-schema samengesteld: een aanbeveling aan (huis)artsen om patiënten naar een specialist door te verwijzen als een van de volgende symptomen langer dan drie weken voortduurt. Let zelf ook op of je hier langer dan drie weken last van hebt. Zo ja, bezoek dan meteen je (huis)arts. Is die niet op de hoogte van de 1-voor-3-richtlijn? Vertel hem of haar er dan over.

Meer over hoofd-halskanker

HPV-infectie veroorzaakt ook hoofd-halskanker

Het is bekend dat roken en alcoholgebruik risicofactoren zijn voor diverse vormen van kanker, waaronder hoofd-halskanker. Ook een infectie met het humaan papillomavirus (HPV) kan een veroorzakende factor zijn. Hoewel HPV vooral bekend is als oorzaak van baarmoederhalskanker, veroorzaakt ditzelfde virus ook kanker in de mond- en keelholte. Meer weten? Lees de ervaringsverhalen van mensen met HPV-gerelateerde hoofd-halskanker.

Lees hier de ervaringsverhalen

Ervaringsverhalen

Dartkampioen Raymond van Barneveld: “Eerst denk je: het zal wel meevallen”

De moeder van vijfvoudig wereldkampioen darten Raymond ‘Barney’ van Barneveld heeft mondkanker. “Ze kreeg last van blaasjes in haar mond en lichte pijn in haar kaak. In feite heeft ze daar te lang mee doorgelopen. Pas na zeven maanden is ze naar de dokter gegaan.” Maar ook die nam de klachten in eerste instantie niet serieus. Raymond vertelt over de impact op zijn moeder en op hem als haar zoon.

Tandartsen en de strijd tegen hoofd-halskanker

Naar aanleiding van de Make Sense-campagne, belicht NT/DENTZ – hét vaktijdschrift van Nederlandse tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen – de cruciale rol van tandartsen in de strijd tegen hoofd-halskanker. Tandartsen zijn in de positie om symptomen vroeg te ontdekken en kunnen daarmee levens redden. Het artikel duikt dieper in de verhalen en statistieken en roept tandheelkundige professionals op om alert te zijn.

Lees het volledige artikel

Doe mee aan het vergroten van bewustzijn en ondersteuning

De Make Sense-campagne is een project van de Europese Vereniging voor Hoofd-halskanker (EHNS). In Nederland wordt de campagne geleid door Patiëntenvereniging HOOFD-HALS, in samenwerking met de NWHHT, de PWHHT en het IKNL. Het doel van deze campagne is mensen beter bewust maken van hoofd-halskanker, de symptomen en het levensgrote belang van een vroege diagnose. Door er vroeg bij te zijn, kunnen behandelresultaten en herstelkansen verbeteren. Daarnaast biedt de PVHH steun en raad aan iedereen die getroffen wordt door deze vorm van kanker. Je kunt onze activiteiten ondersteunen door lid te worden van de PVHH of door te doneren.

Word lid of doneer

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de inspanningen van de PVHH en de laatste ontwikkelingen op het vlak van hoofd-halskanker? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Deze campagne is
mede mogelijk gemaakt door

Back To Top