Skip to content

Hoofd-halskanker: kies de juiste spreekkamer!

De behandelingen van hoofd-halskanker zijn geconcentreerd in 8 academische ziekenhuizen. Zij werken nauw samen met 6 ‘preferred partners’, wat kleinere ziekenhuizen.

De 8 academische ziekenhuizen zijn:

• Amsterdam UMC (locatie VUmc) in Amsterdam – Preferred partner: Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar

• Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam

• Erasmus MC in Rotterdam – Preferred partner: Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg

• LUMC in Leiden – Preferred partner: Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag

• MUMC+ in Maastricht

• Radboudumc in Nijmegen – Preferred partner: Rijnstate in Arnhem

• UMCG in Groningen – Preferred partner: Medisch Centrum Leeuwarden

• UMCU in Utrecht – Preferred partner: Medisch Spectrum Twente in Enschede

De 6 kleinere ziekenhuizen overleggen met de 8 academische ziekenhuizen over de behandeling van hoofd-halskanker.

Binnen de beroepsgroep van KNO-artsen (NWHHT) is afgesproken dat alle patiënten getroffen door hoofd-halskanker naar een van deze 14 centra moeten worden verwezen. In die centra is de noodzakelijke expertise opgebouwd. Niet in al deze centra wordt overigens elke vorm van hoofd-halskanker behandeld. Sommige vormen zijn zo zeldzaam dat het verstandig is de behandeling nog verder te concentreren.

Ben je gediagnosticeerd voor een vorm van hoofd-halskanker, vraag dan om verwezen te worden naar een expertisecentrum. De centra onderhouden goede contacten met elkaar en zullen je zo nodig doorverwijzen naar een ander centrum dat is gespecialiseerd in de vorm van kanker waarmee je geconfronteerd wordt.

Een team van medici en paramedici (een MDO: Multi Disciplinair Overleg)  bespreekt welke behandeling(en) voor jou het meest geschikt is (zijn). Die behandeling kan soms erg pittig zijn en ook mogelijk ingrijpende gevolgen voor je hebben. Bedenk dat je bij twijfel altijd een second opinion kunt aanvragen bij een van de andere centra. Dat mag, dat is wettelijk zo geregeld!

Wil je vóór je keuze of tijdens of juist na de behandeling met een ervaringsdeskundige (iemand die ook behandeld is voor hoofd-halskanker) spreken? Neem gerust contact met ons op: info@pvhh.nl of tel.nr. 030-2321483.

Back To Top