Hoofd-halskanker: kies het juiste ziekenhuis!
Als je hoofd-halskanker hebt, is het belangrijk dat je in het juiste ziekenhuis behandeld wordt. Zorg er daarom voor dat je in een ziekenhuis komt waar men veel weet over hoe ze jouw vorm van hoofd-halskanker moeten behandelen.
In Nederland kan dat in veel gevallen op 14 verschillende plekken: 7 academische ziekenhuizen, het Antoni van Leeuwenhoek en 6 niet-academische ziekenhuizen. Elke van deze 6 ziekenhuizen overlegt met een academisch ziekenhuis in de regio over de behandeling van hoofd-halskanker.
• Amsterdam UMC (locatie VUmc) in Amsterdam werkt samen met Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar
• Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam
• Erasmus MC in Rotterdam werkt samen met Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg
• LUMC in Leiden werkt samen met Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag
• MUMC+ in Maastricht
• Radboudumc in Nijmegen werkt samen met Rijnstate in Arnhem
• UMCG in Groningen werkt samen met Medisch Centrum Leeuwarden
• UMCU in Utrecht werkt samen met Medisch Spectrum Twente in Enschede
Op het kaartje hieronder zie je alle ziekenhuizen. Bij de rode stip staat een academisch ziekenhuis, bij de oranje stip een niet-academisch ziekenhuis waarmee men samenwerkt.
Binnen de beroepsgroep van KNO-artsen (NWHHT) is afgesproken dat alle patiënten met hoofd-halskanker naar een van deze 14 ziekenhuizen moeten worden verwezen. In die ziekenhuizen is de noodzakelijke deskundigheid opgebouwd. Niet in al deze ziekenhuizen wordt elke vorm van hoofd-halskanker behandeld. Sommige vormen zijn zo zeldzaam dat het verstandig is de behandeling nog verder te concentreren.
Heb jij een vorm van hoofd-halskanker? Vraag dan om verwezen te worden naar een van deze 14 ziekenhuizen. Ze onderhouden goede contacten met elkaar en zullen je zo nodig doorverwijzen naar een ander ziekenhuis dat is gespecialiseerd in de vorm van hoofd-halskanker die jij hebt.
Een team van medici en paramedici bespreekt welke behandeling voor jou het meest geschikt is. Die behandeling kan soms erg pittig zijn en ook mogelijk ingrijpende gevolgen voor je hebben. Bedenk dat je bij twijfel altijd een second opinion kunt aanvragen bij een van de andere ziekenhuizen. Dat mag, dat is wettelijk zo geregeld!
Wil je vóór je keuze of tijdens of juist na de behandeling met een ervaringsdeskundige (iemand die ook behandeld is voor hoofd-halskanker) spreken? Neem gerust contact met ons op: info@pvhh.nl of tel.nr. 030-2321483. Lees ook op deze website de pagina Gesprek met een vrijwilliger.