Skip to content

Val niet stil als je kanker hebt, blijf bewegen!

Uit onderzoek is gebleken dat een goede lichamelijke fitheid betere overlevingskansen biedt bij patiënten met kanker. Een mogelijke verklaring voor deze bevindingen is dat lichamelijke activiteit de functie van organen als nieren, hart, lever en longen verbetert, waardoor behandelingen beter worden doorstaan en mensen sneller herstellen. Ook is bekend dat lichamelijke activiteit tot een beter functionerend immuunsysteem leidt waardoor de natuurlijke afweer wordt versterkt. Soms wordt bij de behandeling van kanker gebruik gemaakt van de eigen afweer. Het is denkbaar dat een goede fysieke conditie en een beter immuunsysteem de kansen op genezing vergroot. Bovendien kan een betere fitheid niet alleen tot een betere overleving maar ook tot een hogere kwaliteit van leven leiden, omdat mensen meer belasting aankunnen, minder snel last van vermoeidheid hebben en ook mentaal beter in hun vel zitten.

Beweging kan bijwerking van de behandeling verminderen

Veel van de behandelingen tegen kanker leiden tot snellere vermoeidheid. Dit kan gemakkelijk een negatieve spiraal in gang zetten, wanneer het leidt tot het vermijden van bewegen, waardoor de conditie achteruit gaat. Een slechtere conditie leidt dan weer tot snellere vermoeidheid en het nog meer vermijden van beweging. En uiteindelijk is het risico dat de patiënt de stoel helemaal niet meer uit komt en het steeds moeilijker wordt om de slechte conditie weer te verbeteren. Juist het blijven bewegen, soms tegen het gevoel in, kan bijdragen aan minder verlies van conditie, waardoor de snellere vermoeidheid kan worden geremd. Bovendien voelt de lichamelijk actieve patiënt zich vaak beter en het is ook aangetoond dat beweging anti-depressief kan werken.

Vraag eventueel advies aan een gespecialiseerde fysiotherapeut. Meer info op fysiotherapieenkanker.nl

Wat is gezond bewegen?

Gezondheidswinst is niet alleen te behalen bij intensief sporten, ook matig intensieve inspanning kan helpen. Activiteiten als gewoon wandelen, een partijtje tennis of golf hebben positieve effecten op de gezondheid en kunnen ook de behandeling ondersteunen. Echter de effecten zijn sterker bij intensievere activiteiten als hardlopen of sportief fietsen. We spreken van middelmatige intensiteit wanneer de ademhaling wel sterker is, maar we nog wel kunnen praten tijdens het sporten. Zodra we echt gaan hijgen en spreken lastig wordt, wordt van intensieve inspanning gesproken. Optimaal bewegen is elke dag 30-45 minuten matig intensief bewegen en dat is bijvoorbeeld wandelen met een stevige pas, fietsen, baantjes zwemmen, tennissen enz. Het is goed om te weten dat weinig bewegen nog altijd beter is dan helemaal niets aan beweging doen. Dus alles is meegenomen.

Naar de sportschool of buiten?

Voor mensen die het bij eenvoudige activiteiten willen houden en voldoende gemotiveerd zijn, is het niet per se nodig om naar een sportschool te gaan. In principe is bewegen in het dagelijks leven, zoals wandelen en fietsen (minimaal 30 minuten), altijd goed om te doen. Doe iets wat je leuk vindt, maak een wandeling met je hond of ga winkelen, dan is de kans dat je het volhoudt veel groter.

Maar voor veel mensen is de drempel om op eigen houtje te sporten of te bewegen soms te hoog en dan kan het wel verstandig zijn om naar een sportschool te gaan of in groepsverband te gaan sporten. Sommige sportscholen hebben speciale uren voor patiëntengroepen. Overleg het met de behandelend arts.

Bekijk ook de volgende pagina’s op deze website:

Zwemmen

Fysiotherapie en Oedeemtherapie

Back To Top