Skip to content

Hoofd-halskanker staat in de top 10 van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Elk jaar krijgen ongeveer drieduizend Nederlanders de diagnose Hoofd-halskanker. Veel voorkomende klachten zijn keelpijn, een zere tong en heesheid.

Dat gaat wel over. Dacht ik.

Mensen staan er niet direct bij stil. Een zere tong of heesheid, hoe erg kan dat nu zijn? Niet wetende dat deze simpele klachten, symptomen kunnen zijn van hoofd-halskanker. Daarom vindt van 20 t/m 24 september de Make Sense Campagne plaats. De campagne is erop gericht het grote publiek bekender te maken met de symptomen van Hoofd-halskanker en het ‘1-voor-3 schema. Een tijdige diagnose is namelijk van levensbelang.

Martijn Koning over hoofd-halskanker

Pijn bij het slikken kennen we allemaal. Ook de vader van Martijn Koning kreeg hier mee te maken, samen met verschillende andere klachten. Wanneer dit 3 weken en langer aanhoudt, kan er meer aan de hand zijn. Weet jij welke klachten nog meer kunnen wijzen op hoofd-halskanker?

Als je EEN van deze symptomen DRIE weken lang hebt

De ‘Eén voor Drie’ definitie opgesteld door experts op het gebied van hoofd-halskanker in Europa, raadt huisartsen aan een patiënt naar een specialist op het gebied van hoofd-halskanker te verwijzen als één van de volgende klachten langer dan drie weken bestaat.

Meer over hoofd-halskanker

Meer oorzaken dan roken

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat naast roken en alcohol ook het humaan papillomavirus (HPV) een risicofactor is voor het krijgen van hoofd-halskanker, en in het bijzonder keelkanker. Een HPV-infectie is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Veel wisselende seksuele contacten en orale seks zijn risicofactoren voor HPV-gerelateerde keelkanker.

Lees meer over HPV

Wat weten mensen al?

Wij gingen de straat op!

Draag bij aan de bekendheid van de klachten

Een snelle diagnose is van levensbelang. Als de Patiëntenvereniging HOOFD-HALS proberen wij jou, maar ook medisch specialisten, te informeren over de eerste signalen. Daarnaast ondersteunen en adviseren we iedereen die geraakt is door hoofd-hals kanker.  Daar kunnen we jouw hulp natuurlijk goed bij gebruiken.

Doe een donatie of word lid

Make Sense op andere plekken

  • De Make Sense campagne is dit jaar duidelijk zichtbaar in de centrale hal van UMC Utrecht. Ook wordt er aandacht aan gegeven op de website van UMC Utrecht.
  • Het ETZ publiceerde een mooie blog om aandacht te besteden aan hoofd-halskanker, lees hem hier.

Patiëntenvereniging
Hoofd-Hals

Voor mensen geraakt door hoofd-halstumoren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt door

Back To Top