Skip to content

Tracheostoma App redt levens

Het aantal mensen met een halsstoma is niet groot, dat maakt de kans klein dat een hulpverlener er regelmatig mee te maken krijgt. Daardoor schiet niet alleen de kennis over beademen te kort, ook hoe een halsstoma verzorgd moet worden, is meestal onbekend.

Als iemand beademd wordt, dan gebeurt dat normaal gesproken via de neus en/of mond. Bij mensen met een halsstoma, een tracheostoma, is die methode zinloos. Bij veel zorgverleners is dit niet bekend en dat kan fatale gevolgen hebben. Daarom heeft de PVHH in samenwerking met artsen een gratis app ontwikkeld waarmee patiënten in geval van nood hulpverleners kunnen wijzen op de juiste manier van beademen en verzorgen.

Inhoud app

Via de app en op tracheostoma.nl is stap voor stap te zien hoe je iemand met een halsstoma beademt, hoe het stoma verzorgd moet worden en wat je kunt doen in geval van bijvoorbeeld hyperventilatie of verdrinking.

Suus van der Zanden vertelt wat er mis kan gaan bij het beademen van iemand met een halsstoma

Voordat het te laat is

Als je als gelaryngectomeerde moet worden beademd, helpt de app alleen als je hulpverlener erover kan beschikken. Als Patientenvereniging HOOFD-HALS promoten wij de app, website en film via de pers en de vakbladen. Ook de hoofd-halscentra zijn hierover door ons geïnformeerd. Maar de beste ambassadeur voor deze app is de gelaryngectomeerde zelf! Daarom vragen wij je alle mensen in je omgeving te vertellen dat de app er is en hen aan te moedigen deze gelijk te downloaden. Denk dan aan je partner, kind(eren), de buurvrouw/man, familie, kennissen maar ook je huisarts, de thuiszorg, de fysiotherapeut, je bhv’er (bedrijfshulpverlener). De app is beschikbaar voor Android- en Apple-gebruikers.

Nederlands, Engels en Spaans

De app is te raadplegen in het Nederlands, Engels en Spaans. Handig wanneer je in het buitenland bent!

Tip

Gebruik de visitekaartjes met informatie over de app, zo geef je mensen de informatie letterlijk in handen. Je kunt deze kaartjes gratis opvragen bij het Infocentrum, 030 232 14 83, info@pvhh.nl

App Store en Google Play

De Tracheostoma App is voor iPhone en iPad te krijgen in de App Store, voor Android smartphone of tablet op Google Play. Alle informatie is ook via de website beschikbaar: www.tracheostoma.nl.

Back To Top