Skip to content

Als om 5.00 uur de wekker afloopt, moet ik mezelf een schop onder mijn kont geven. Toch ga ik het liefst heel vroeg wandelen, ik vertrek soms als het nog donker is. Dan wandel ik bijvoorbeeld een rondje langs de Maas aan de Belgische zijde en zie de zon opkomen. Zo’n rode gloed over het water, prachtig vind ik dat. Nevelflarden boven de Maas is ook schitterend. Omdat er veel aan grindwinning wordt gedaan om overstromingen te voorkomen, is de Maas daar erg breed en ontstaan nieuwe natuurgebieden. Tussen Maastricht en Maasbracht heeft de Maas veel verval en is geen scheepvaart mogelijk. Het water kabbelt daarom rustig en je ziet er veel watervogels.

Met de wandelgroep uit Weert maakte ik dit voorjaar een wandeling in het Bunderbos. Dit is een hellingbos, die hellingen zijn vroeger gevormd door de Maas. Onderaan zo’n helling borrelen bronnetjes op. Van dat water kun je drinken, zo helder is het. Op een bepaald moment in het voorjaar is het hele bos wit van de bosanemonen, dat wilden we zien. De zijkanten van de holle wegen zijn dan bedekt met anemonen. Prachtig als de zon schijnt, al die bloemhoofdjes naar de zon gericht. Deze tocht is ongeveer 10 km en loopt over twee ecoducten van de A2, waar de dieren van het Geuldal kunnen oversteken naar het Maasdal. We zagen sporen van verschillende dieren.

In die tijd wandelde ik ook een keer in Gronsveld in zo’n hellingbos. Het daslook bloeide en deze sterke geur rook ik goed! Het ging helling op en helling af. Ik moest verschillende keren blijven staan om even op adem te komen. Een week later wandelde ik bij Ingber, een plaatsje tussen Margraten en Gulpen en dit gebied is nog heuvelachtiger. We hadden prachtige uitzichten tot aan het Hertogenwald in België. Ook de directe omgeving met heuvels, weilanden en akkers is prachtig. Een van de akkers was goudgeel van het bloeiende koolzaad. De boeren hadden gras gemaaid en de wind blies die heerlijke geur zo mijn neus in. Het viel me op dat ik bij deze wandeling maar één keer eventjes heb stil gestaan.

Ik zou zeggen, blijf in beweging, bouw aan je conditie en geniet van de natuur. Probeer het in ieder geval. Dat hoeft niet meteen 10 of 20 km te zijn, ga gewoon eens een blokje om.

Wim Salden

Back To Top