skip to Main Content

“Ik beschouw mijn gezicht niet als afwijkend. Ik heb nu een rechte Griekse neus, in die zin ben ik er zelfs op vooruit gegaan. Meestal merk ik de reacties van mensen op mijn neus niet op. Mijn zus heeft dat vaak wel in de gaten. Laatst waren we samen in het Kröller-Müller Museum. ‘Let op’, zei mijn zus, ‘die vrouw heeft het gezien. Nu vertelt ze het aan haar man en hij gaat zich naar jou omdraaien.’ En dat gebeurde. We moesten er erg om lachen.”

“De bult bleef en werd met de dag groter”

Eerder in haar leven had Els al met borstkanker te maken gehad. Daarom vroeg ze of de bult bij haar neusvleugel kanker kon zijn. Een biopt gaf een twijfelachtige uitslag. Els werd voor een second opinion doorverwezen en de patholoog constateerde een plaveiselcelcarcinoom. De bestralingen die de tumor, en dus ook de bult, hadden moeten doen verdwijnen, leverden uiteindelijk niet het gewenste resultaat op. De bult bleef en het in eerste instantie langzaam groeiende plaveiselcelcarcinoom bleek agressief gedrag te vertonen en werd met de dag groter. Een neusamputatie werd onvermijdelijk. Els trok aan de bel om de vastgestelde operatiedatum te vervroegen: ‘Als jullie nog langer wachten met opereren, dan moet er wel een hele grote hap uit mijn gezicht gehaald worden.’ Binnen twee dagen werd ze geopereerd. Met een witte driehoek verbandgaas op de plek van haar neus ging ze weer naar huis. Ook moest ze toen tijdelijk een beugelbril dragen omdat ze geen neusbrug meer had.

“Echte neusgaten lijken altijd wat donkerder”

“Die kunstneuzen zijn prachtig gemaakt, als je er netjes mee omgaat, gaan ze lang mee, maar op een gegeven moment verbleken ze en gaat ‘het leven’ eruit. Je moet ook goed voor je huid zorgen, want op een geïrriteerde of kapotte huid kun je geen neus plakken. Ik krijg vier tot zes neuzen per jaar in sets van twee in een neuzendoos. Echte neusgaten lijken altijd wat donkerder, daarom vroeg ik of mijn kunstneus ook zo gemaakt kon worden. Helaas was dat niet mogelijk, want dat schijnt door. Nu maken ze er speciaal voor mij neusharen in, waardoor het echter lijkt. Bij bepaalde lichtval kan de hele neus doorschijnend zijn, dan zie je goed dat het een kunstneus is. De smalle plakrandjes zorgen voor draagcomfort, maar als ik moe ben, ben ik mijn neus eerder zat.”

Zwemmen heeft Els opgegeven. Door vocht tussen de huid en de prothese laat de kunstneus los en met een afdekkende band voor haar neusloze gezicht zwemmen en dan in een badhokje die neus er weer op krijgen, vindt ze te veel gedoe. Els zit er niet mee: “Ik ben blij dat ik nog mag leven, geniet enorm van alles en trek er veel op uit.”

Els:

  • Ruikt niet goed meer
  • Kan niet in een appel of dik gesneden brood bijten, dan moet haar mond te ver open
  • Heeft de kunstneus ook nodig als steun voor haar bril
  • Weet dat bij mist, regen of verkoudheid de neus minder goed blijft plakken
  • Moet haar neus niet te hard stoten, want dan raakt hij los en dat is ook slecht voor haar huid
  • Verzorgt haar neusholte goed, maakt hem schoon met zoutoplossing en gebruikt neuszalf
  • Vraagt zich soms af hoe het zal gaan als ze afhankelijk zou worden van zorg
  • Gaat op zoek naar een lichtgewicht bril, maar houdt wel van een artistiek model

Els Captijn

Back To Top
NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief