skip to Main Content

De COVID-19 pandemie ligt nog niet achter ons. Dat betekent dat er nog steeds mensen besmet worden met het coronavirus. Het is belangrijk dat mensen zich laten testen bij klachten. Het zorgt ervoor dat we nieuwe besmettingen eerder vinden. Mensen die het virus blijken te hebben, gaan in isolatie en blijven thuis. De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) start met bron- en contactonderzoek en adviseert quarantaine voor huisgenoten en nauwe contacten. Zo wordt voorkomen dat deze nauwe contacten anderen besmetten. Testen is dus belangrijk om de verspreiding van het virus in te dammen en in de gaten te houden.

De gebruikelijke manier van testen is een uitstrijk nemen uit de neus en keel met een wattenstaafje. Dit gaat naar een laboratorium voor een zogenaamde PCR-test. Bij de PCR-test worden kopietjes van een deel van het virus gemaakt. Een stukje genetisch materiaal van het virus wordt sterk vermenigvuldigd, om het aan te kunnen tonen. De PCR-test heeft een hoge testgevoeligheid. Dat betekent dat de PCR-test het virus ook oppikt bij iemand die weinig virus bij zich draagt.

Maar hoe gaat dat nu bij een gelaryngectomeerde bij wie lucht- en voedselweg gescheiden zijn en er drie in plaats van twee openingen zijn van lucht- en voedselweg naar buiten? Bij navraag blijft de uitstrijk uit de neus het belangrijkste, omdat het virus zich daar vermenigvuldigt. De meerwaarde van een uitstrijk van het tracheostoma is niet duidelijk, maar praktisch lijkt het nuttig om dit toch ook te doen. Indien één van de drie uitstrijken positief is, moet de geteste persoon als positief beschouwd worden.

Bron: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen

Back To Top