skip to Main Content

Wat is goede zorg?

De kankerpatiëntenorganisaties en de medische beroepsverenigingen hebben samen beschreven wat goede kankerzorg is. Je kunt daar alles over lezen in de Zorgstandaard Kanker.

De Zorgstandaard Kanker in het kort

In de Zorgstandaard staan streefnormen beschreven waaraan goede kankerzorg moet voldoen. Ook staan er wensen beschreven om die zorg nog beter te maken. Zo weet je wat je mag verwachten van de zorg. In de Zorgstandaard staat onder andere:

  • dat jij en het ziekenhuis samen een zorgplan opstellen met afspraken over jouw behandeling
  • dat een team van verschillende specialisten jouw situatie moet bespreken
  • welke deskundigheid in het ziekenhuis aanwezig moet zijn
  • welke voorzieningen het ziekenhuis moet hebben, bijvoorbeeld een intensive care

De kwaliteit van kankerzorg moet goed zijn. Dat is het doel van de streefnormen in de Zorgstandaard Kanker.

Vragen staat vrij

Betere zorg begint met een goed gesprek. En vragen stellen moet altijd kunnen. Patiënten en artsen willen graag ‘samen beslissen’. Dat gebeurt al steeds meer, maar kan nog beter. Soms voelt het ook nog niet genoeg als ‘samen’. Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer belangrijk. De website begin een goed gesprek staat vol met adviezen voor artsen en patiënten.

De 3 goede vragen kunnen je helpen om die goede informatie te krijgen.

De patiëntenvereniging denkt mee over goede zorg

De patiëntenvereniging is de stem van de patiënt met kanker in het hoofd-halsgebied. Patiënten met hoofd-halskanker vormen een bijzondere groep. Behandelingen met bestraling, soms in combinatie met chemotherapie of een operatie, kunnen leiden tot goede resultaten. Maar veel patiënten ervaren na de behandelingen een veranderde kwaliteit van leven. Goed kunnen spreken, normaal kunnen eten en drinken en een gaaf uiterlijk lijken vanzelfsprekend. Dat geldt niet altijd voor mensen die te maken krijgen met hoofd-halskanker. Ook kunnen de gevolgen van de behandelingen sterk ingrijpen op psychosociaal gebied. Vanwege de impact van behandelingen op de kwaliteit van leven zijn bijzondere aandacht en zorg voor deze patiëntengroep noodzakelijk. De Patiëntenvereniging HOOFD-HALS heeft goed contact met de behandelcentra en denkt en praat mee over verbeteringen in de zorg voor mensen met hoofd-halskanker.

Brochure Goede zorg voor mensen met kanker in het hoofd-halsgebied: kwaliteitscriteria gezien vanuit de patiënt

Back To Top
NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief