skip to Main Content

Verpleegkundige en maatschappelijk werkster Ellie Hopman (68) was voor een controle bij de longarts toen de rode kleur van haar stembanden voor het eerst opviel. Dankzij de alertheid van deze longarts werd Ellie direct doorgestuurd. Na een lange periode van onderzoek werd in maart 2012 kanker geconstateerd en onderging Ellie 36 bestralingen. Toen de klachten eind 2013 terugkeerden bleek een laryngectomie1, een operatie waarbij het strottenhoofd2 wordt verwijderd, de enige optie. Na deze operatie ademt ze via een opening in haar hals, het tracheostoma. Met het verwijderen van het strottenhoofd2 zijn ook de stembanden verwijderd. Ellie spreekt nu via een stemprothese.

Na de operatie heeft Ellie lange tijd moeten herstellen. Ze moest opnieuw leren praten en werd volledig afgekeurd voor haar werk. Even was zij bang dat ze haar geliefde sport golf niet langer zou kunnen beoefenen, maar dankzij de steun van de mensen op de golfbaan is Ellie hier inmiddels weer twee tot drie keer per week te vinden. Ook maakt ze dagelijks fietstochten in de omgeving op haar e-bike en heeft ze veel steun aan haar kat Perra. Haar persoonlijke wens voor de toekomst is een leuke vriendin om de rest van haar leven mee te delen.

Ondanks de fysieke beperkingen die de tracheostoma met zich meebrengt, laat Ellie zich niet uit het veld slaan. Wel vindt zij het belangrijk om anderen te informeren over deze relatief onbekende aandoening, zodat de diagnose bij anderen snel gesteld kan worden en meer begrip ontstaat voor mensen met een stemprothese.

Back To Top
Wij zijn geraakt door hoofd-halstumoren maar nog steedsONS-SELFIE!

4 februari Wereldkankerdag

NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief