Skip to content

Dagelijkse dingen niet vanzelfsprekend

Eten. Praten. Zoenen. De meesten van ons doen het dagelijks. Maar wat als dat niet meer vanzelfsprekend is? Ieder jaar krijgen zo’n drieduizend Nederlanders de diagnose hoofd-halskanker. Bultje in de neus, plekje onder de tong en het gevoel van een graatje in de keel: de symptomen vallen in het begin misschien niet zo op, maar de gevolgen kunnen ingrijpend zijn.

Het belang van een tijdige diagnose

Met de Make Sense-campagne ‘Niet vanzelfsprekend’ willen we het grote publiek bewuster maken van de symptomen van hoofd-halskanker. Ook willen we aandacht vragen voor het 1-voor-3-schema, oftewel: ga naar je (huis)arts als je één van de symptomen langer dan drie weken hebt. Een tijdige diagnose is namelijk van levensbelang.

Symptomen van hoofd-halskanker

Het 1-voor-3-schema is een advies aan (huis)artsen, opgesteld door Europese experts op het gebied van hoofd-halskanker. Zij raden aan om patiënten door te sturen naar een specialist als een van de onderstaande symptomen langer dan drie weken aanhoudt. Let er zelf ook op of je er langer dan drie weken last van hebt. Zo ja, ga dan direct naar je (huis)arts. Is die zich niet bewust van het 1-voor-3-advies? Wijs hem of haar er dan op.

Meer over hoofd-halskanker

Hoofd-halskanker krijgen door SOA

Roken en alcoholgebruik zijn risicofactoren voor verschillende vormen van kanker, waaronder hoofd-halskanker. Daarnaast wordt steeds duidelijker dat een infectie met het humaan papillomavirus (HPV) een oorzaak kan zijn – in het bijzonder van keelkanker. Een HPV-infectie is een soa (seksueel overdraagbare aandoening), waarop je bij veel wisselende seksuele contacten en orale seks een verhoogd risico loopt.

Meer over HPV

Topkok Ron Blaauw: “Iedereen moet kunnen genieten”

Voor wie het niet vanzelfsprekend is om alles te kunnen eten, heeft chef-kok Ron Blaauw een menu samengesteld. Ron: Als je een groot deel van je vermogen om te eten verliest, is het misschien wel nóg belangrijker om te genieten van wat je wél kunt eten.” In zijn kookstudio Ron Blaauw Central Station spreekt hij hierover met Rieny Verberne (1947) en haar dochter. Rieny heeft tongkanker gehad en merkt daarvan nog dagelijks de gevolgen. Samen bereiden ze een van Rons gerechten: bloemkool met Pierre Robert-kaas en truffel. Alle recepten verschijnen in het decembernummer van HOOFD-HALS magazine, het ledenblad van de PVHH. Bekijk hier de video van de ontmoeting.

Draag bij aan meer bewustzijn en ondersteuning

De Make Sense-campagne is een initiatief van de Europese Vereniging voor Hoofd-halskanker (EHNS). In Nederland wordt de campagne georganiseerd door Patiëntenvereniging HOOFD-HALS in samenwerking met de NWHHT, de PWHHT en het IKNL. Hiermee willen we mensen meer bewust maken van hoofd-halskanker, de symptomen en het grote belang van een tijdige diagnose. Hierdoor kunnen de behandelingsresultaten en de kans op genezing verbeteren. Daarnaast bieden we ondersteuning en advies aan iedereen die geraakt wordt door deze vorm van kanker. Je kunt aan onze activiteiten bijdragen door PVHH-lid te worden of door een donatie te doen.

Draag hier bij!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van de PVHH en de ontwikkelingen op het gebied van hoofd-halskanker? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Deze campagne is
mede mogelijk gemaakt door

Back To Top