skip to Main Content

Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Kanker en de behandeling ervan hebben vaak grote invloed op het dagelijks leven. Niet alleen op het lichaam, maar ook op de geest. De behandeling van mondkanker heeft vaak gevolgen, soms voor de rest van het leven.

Bij mensen met mondkanker komen deze gevolgen vaak voor:

Problemen met praten

Door een tumor in de mond en de behandeling ervan kunnen er problemen met praten ontstaan. De behandeling zorgt er helaas vaak voor dat spieren en zenuwen beschadigen die nodig zijn bij praten.

De klachten zijn vaak tijdelijk, maar kunnen soms ook blijvend zijn. De arts kan vaak van tevoren niet aangeven of er problemen met praten ontstaan, en hoe erg ze zullen zijn. Een logopedist kan je helpen het praten te verbeteren.

Lymfoedeem

Door de behandeling van mondkanker kan er lymfoedeem optreden. Bij lymfoedeem ontstaat er een zwelling in de hals of in het gezicht.

Bij klachten van lymfoedeem is het belangrijk dit te melden aan de arts of verpleegkundige. Die kan een verwijzing geven naar een deskundige op het gebied van lymfoedeem.

Klosprothese

Een klosprothese is een speciaal vormgegeven kunstgebit. De klosprothese vult een gat in de kaak op dat is ontstaan na de behandeling van mondkanker. Voor een klosprothese kan de patiënt terecht bij een speciale tandarts. De mondhygiënist geeft uitleg hoe de klosprothese te verzorgen.

Problemen met eten

Veel mensen met mondkanker hebben problemen met voeding. Eten en drinken zoals iemand gewend is, lukt soms niet meer. Dat kan heel ingrijpend zijn. De problemen met eten en drinken kunnen door de tumor zelf komen, maar ook door de behandeling.

Een ander uitelijk en littekens

Door de behandeling van mondkanker kan het uiterlijk behoorlijk veranderen. De vorm van het gezicht kan veranderen. Ook kan je nek smaller worden.

Na de operatie of bestraling zijn er littekens in het gezicht en hals. Littekenmassage kan helpen dit te verminderen.

Vind hulp bij mondkanker

Verschillende zorgverleners kunnen extra begeleiding bieden. Zowel in als buiten het ziekenhuis. Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met kanker.

Bekijk de uitgebreide informatie over de gevolgen van mondkanker. Of vind hulp tijdens en na mondkanker.

Back To Top
Wij zijn geraakt door hoofd-halstumoren maar nog steedsONS-SELFIE!

4 februari Wereldkankerdag

NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief