skip to Main Content

Er zijn verschillende onderzoeken nodig om te kunnen bepalen of het om keelkanker gaat. En of er uitzaaiingen zijn. Deze onderzoeken vinden in het ziekenhuis plaats, meestal door een KNO-arts. Dit is een arts gespecialiseerd in ziektes aan de keel, neus en oren.

De belangrijkste onderzoeken bij keelkanker staan hieronder genoemd. Niet alle onderzoeken zijn altijd nodig.

Lichamelijk onderzoek

Eerst onderzoekt de arts het hele gebied van de mond, keel, neus en oren. De arts voelt of er verdikkingen in de hals zijn die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren.

Kijkonderzoek van de keel

Vervolgens doet de arts een kijkonderzoek van de keel. Met een kijkonderzoek kan de arts de keelholte bekijken en zien of er een afwijking zit.

Het onderzoek kan op 2 manieren: met een flexibele slang, of met een starre kijkbuis. Soms is het nodig om voor het kijkonderzoek onder narcose te gaan.

Biopsie bij het kijkonderzoek

Tijdens het kijkonderzoek kan de arts een biopsie doen. De arts neemt dan een stukje weefsel van de afwijking weg. Dat heet een biopt. De patholoog onderzoekt het biopt in het laboratorium en kan dan vaststellen of het om keelkanker gaat.

CT-scan

Op een CT-scan zijn organen en weefsels heel precies te zien en dus ook de precieze plek van de tumor. Het scan-apparaat maakt gebruik van röntgenstraling en een computer.

De patiënt ligt op een tafel en schuift door de ronde opening van de CT-scanner. Tijdens het onderzoek maakt het apparaat een serie foto’s. De CT-scanner maakt ook uitzaaiingen zichtbaar.

Soms is het gebruik van contrastvloeistof nodig. Dit kan het resultaat van de scan duidelijker maken. De medewerker van de afdeling Radiologie dient de vloeistof via een infuus toe, of de patiënt krijgt het als drankje. Sommige mensen zijn overgevoelig voor contrastvloeistof. Het is belangrijk om dit voor het onderzoek aan de arts te melden.

MRI-scan

Een MRI-scan werkt met een magneetveld, radiogolven en een computer. Het scan-apparaat maakt foto’s in de lengte of de breedte van het lichaam. Zo kan de arts een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Tijdens dit onderzoek ligt de patiënt in een soort koker of tunnel. Sommige mensen vinden dit benauwend. Het apparaat maakt veel lawaai. Een koptelefoon met muziek kan helpen.

Soms is naast een CT-scan ook een MRI-scan nodig. Of de MRI-scan wordt gemaakt in plaats van de CT-scan.

PET-scan of PET-CT-scan

Op een PET-scan kan de arts kankercellen onderscheiden van gewone cellen. Zo kan de arts uitzaaiingen in het hele lichaam opsporen.

Eerst krijgt de patiënt een licht radioactieve vloeistof in een bloedvat ingespoten en moet daarna een tijdje stil liggen in een aparte kamer. Wanneer de kankercellen genoeg radioactieve stof hebben opgenomen, kan de scan gemaakt worden.

Het apparaat heeft een ronde opening waar de patiënt op een tafel een paar keer doorheen schuift. De scanner maakt foto’s vanuit alle hoeken. Een PET-scan kan ook samen met een CT-scan. Dan heet het onderzoek: PET-CT-scan.

Echografie van vergrote halsklieren

Als keelkanker uitzaait, is dat bijna altijd als eerste naar de lymfeklieren in de hals. De arts kan uitzaaiingen in de halsklieren opsporen met een echografie.

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm.

Tijdens het onderzoek smeert de arts of echolaborant gel op de huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over de huid dat de geluidsgolven uitzendt.

Op de echografie ziet de arts of de lymfeklieren groter zijn dan normaal. Bij vergrote lymfeklieren bestaat de kans dat deze uitzaaiingen bevatten. De arts doet dan een punctie.

Punctie van lymfeklieren in de hals

Bij een punctie zuigt de arts cellen en vocht op met een dunne, holle naald. Dit kan pijnlijk zijn. De arts haalt de cellen en het vocht uit de afwijking. Een patholoog onderzoekt ze onder de microscoop.

Een echografie met punctie is alleen nodig als na de andere onderzoeken nog niet duidelijk is of er uitzaaiingen in de halsklieren zitten.

Lees verder over onderzoeken bij keelkanker.

Back To Top
Wij zijn geraakt door hoofd-halstumoren maar nog steedsONS-SELFIE!

4 februari Wereldkankerdag

NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief