skip to Main Content

Speekselklierkanker – de belangerijkste zaken op een rij:

  • Speekselklierkanker is zeldzaam. Elk jaar krijgen ongeveer 200 mensen in Nederland speekselklierkanker.
  • Een gezwel in een speekselklier kan ook goedaardig zijn. Dan is het geen kanker.
  • De tandarts kan speekselklierkanker toevallig ontdekken.
  • Ook kunnen er klachten zijn, zoals een zwelling in het gezicht en een verlamming van het gezicht.
  • Voor de diagnose haalt de arts cellen uit de speekselklier weg. De arts onderzoekt of het kanker is. Heb je speekselklierkanker, dan zijn meer onderzoeken nodig.
  • De behandeling is meestal een operatie en daarna bestraling.
  • Speekselklierkanker kan uitzaaien. Genezing is dan niet altijd meer mogelijk. Wel kunnen een aantal behandelingen de ziekte remmen.

Wat is speekselklierkanker?

Bij speekselklierkanker zit er een kwaadaardige tumor in een speekselklier. In het gezicht zitten 6 grote speekselklieren, en wel 200 kleine. In alle speekselklieren kan kanker ontstaan. Meestal ontstaat de kanker in de speekselklier bij het oor.

Speekselklierkanker is zeldzaam. Elk jaar krijgen ongeveer 200 mensen in Nederland deze ziekte.

Een gezwel in een speekselklier kan ook goedaardig zijn. Dan is het geen kanker. Dat is bij 2 op de 3 mensen met een tumor in de speekselklieren zo. Deze informatie gaat over een kwaadaardige tumor in de speekselklieren: speekselklierkanker.

Symptomen van speekselklierkanker

De meest voorkomende klachten bij speekselklierkanker zijn een zwelling in het gezicht en een verlamming van het gezicht. De verlamming in het gezicht zit vooral bij het oog en in de mondhoek. De zwelling kan pijn doen, maar dat hoeft niet altijd. Niet alle mensen met speekselklierkanker hebben klachten. Bij een deel van de mensen wordt de ziekte toevallig ontdekt.

Oorzaken van speekselklierkanker

De precieze oorzaak van speekselklierkanker is niet bekend. Wel zijn er een aantal zaken die de kans op speekselklierkanker vergroten. Dat is bijvoorbeeld een eerdere behandeling met bestraling. En blootstelling aan bepaalde giftige stoffen in de bouw en de landbouw. Er is geen erfelijke aanleg voor speekselklierkanker bekend.

Soorten speekselklierkanker

Er zijn ongeveer 20 verschillende soorten speekselklierkanker. Sommige soorten speekselklierkanker komen vaker voor, andere zijn heel zeldzaam. De soort zegt iets over hoe agressief de tumor is en welke behandelingen mogelijk zijn. Welke soort speekselklierkanker het is, wordt bepaald door de cellen in de speekselklier waaruit de tumor ontstaat.

De meest voorkomende soorten zijn:

Mucoepidermoid carcinoom (MEC)

Dit is de meest voorkomende soort speekselklierkanker. De tumor ontstaat uit cellen die speeksel maken. De vooruitzichten zijn meestal redelijk gunstig, behalve als er uitzaaiingen zijn.

Adenoïd cystisch carcinoom (AdCC)

Een AdCC-tumor kan langzaam groeien, maar ook snel. Dat hangt af van de groeisnelheid van de kankercellen. De vooruitzichten verschillen per patiënt.

Salivary duct carcinoom (SDC)

Deze soort komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De kanker ontstaat uit de cellen van de speekselgang. De speekselgang brengt het speeksel vanaf de speekselklier naar de mond. SDC is meestal een agressieve tumor die snel groeit en vaak uitzaait naar andere organen.

Acinic cel carcinoom (AcCC)

Dit is een zeldzame vorm van speekselklierkanker. AcCC ontstaat meestal in de oorspeekselklier, en soms in de kleine speekselklieren in de mond. De vooruitzichten zijn meestal redelijk gunstig.

Uitzaaiingen van speekselklierkanker

Bij een deel van de mensen met speekselklierkanker wordt de ziekte pas laat ontdekt. Dan kunnen er al uitzaaiingen zijn. Ook in een latere fase kan de kanker gaan uitzaaien.

Speekselklierkanker zaait vaak als eerste uit naar de lymfeklieren in de hals. Als dat gebeurt, is er nog een kans op genezing.

Speekselklierkanker kan ook uitzaaien naar andere organen. Welke organen dat zijn, hangt af van de soort speekselklierkanker. Meestal ontstaan uitzaaiingen in de longen. Maar ze kunnen ook in de lever, de botten of in de hersenen zitten.

Bij uitzaaiingen in andere organen is genezing vaak niet meer mogelijk.

Meer informatie over speekselklierkanker

Ga voor de uitgebreide informatie over speekselklierkanker, contact met lotgenoten en vragen aan professionals naar www.kanker.nl/speekselklierkanker.

Back To Top
NieuwsbriefMis geen update, schrijf je in voor de nieuwsbrief